ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπουρλότο» στην πολιτική σκηνή βάζει ο Νίκος Φίλης

«Μπουρλότο» στην πολιτική σκηνή βάζει ο Νίκος Φίλης

Προκαλεί, το λιγότερο, θυμηδία η προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να ασκήσει έλεγχο φρονημάτων σε ανθρώπους που επιθυμούν ελεύθερα κι ανεμπόδιστα να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΞΑΓΡΙΩΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ – ΕΚΘΕΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Φαίνεται, πάντως, ότι ο Νίκος Φίλης είναι ένθερμος οπαδός της θεωρίας για «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Όταν ο ίδιος αποκαλεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «αιματηρή εθνοκάθαρση», όταν θεωρεί το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών ως μη απαραίτητο για τους μαθητές του Γυμνασίου και προχωρά σε περικοπή των ωρών διδασκαλίας, ασκεί το «δημοκρατικό δικαίωμά του» ελεύθερα να λέει και να υποστηρίζει αυτά που πρεσβεύει.

Όταν, όμως, κάποιος ασκεί κριτική ή ζητά να διαδηλώσει ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας, ζητώντας την παραίτησή της, τότε «κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής».

Τον «άδειασε» ως και το Μαξίμου!

filotsipras

Βεβαίως το «άδειασμα» για τα καμώματα του υπουργού δεν άργησε να έρθει από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cnn.gr, στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια σημειώνουν ότι «ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε προσωπικές απόψεις και συμπληρώνουν ότι η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί».

Το Μαξίμου παραπέμπει μάλιστα στις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σχολιάζοντας, σε ραδιοφωνική εκπομπή, τις δηλώσεις Φίλη τόνισε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια σε όσους θέλουν να διαμαρτύρονται στο πλαίσιο του Συντάγματος. Παράλληλα, σημειώνουν ότι το δικαίωμα στη πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι, πράγματι, πολύ περίεργη η αντίληψη του κ. Φίλη ως προς το τι είναι «δημοκρατικό» και τι όχι. Τη στιγμή που ένα στέλεχος της κυβέρνησης θα πρέπει να εκφράζει το «όλον», το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προτείνοντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ο εντιμότατος κύριος υπουργός κινείται στη λογική της εξυπηρέτησης στοχευμένων απόψεων και την ικανοποίηση των ευσεβών πόθων ενός στενού κομματικού μηχανισμού.

Ο υπουργός έχει κοντή μνήμη: Φαίνεται πως λησμονεί εκουσίως ότι πριν ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο ίδιος όσο και οι «σύντροφοί» του στήριζαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όπως για παράδειγμα τους «Αγανακτισμένους». Τότε που διαδήλωναν, κύριε Φίλη, οι «Αγανακτισμένοι» της πλατείας Συντάγματος, γιατί δεν βγήκε, άραγε, κάποιος από εσάς, ακόμη κι εσείς ο ίδιος να μιλήσετε για «κινήματα που βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής ανοχής», όπως δηλώσατε χθες, Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής συνέντευξής σας;

Δεν χωρά πλέον η παραμικρή αμφιβολία: Η στάση του Υπουργού Παιδείας εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Εκείνο που, επίσης, προβληματίζει είναι η σχεδόν εκδικητική στάση που τηρεί ο υπουργός Παιδείας σε οτιδήποτε δεν ταιριάζει στην αισθητική του. Ζητά κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία, τον διωγμό των ιερωμένων από τις σχολικές αίθουσες, αλλά και τον ενστερνισμό «πολιτικών όρκων» από γονείς και παιδιά στο όνομα μιας «πολιτικά ορθής» - με την κακή έννοια του όρου - συμπεριφοράς εντός των χώρων της εκπαίδευσης.

Και, σίγουρα, μέσα σε όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να λησμονήσει τα σοβιετικού τύπου εκπαιδευτικά «καινοτόμα» προγράμματα που εισάγει ο ίδιος μαζί με τον στενό συνεργάτη του στην Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκο και κατά τα οποία «θα πρέπει να σπουδάζουν δωρεάν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μόνον όσοι θα κρίνονται απαραίτητοι για τη μελλοντική κοινωνία».

Την παραίτηση Φίλη ζήτησε η ΝΔ

Υπό το πρίσμα αυτό, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη (09/06/2016) να ζητήσει την παραίτηση του Νίκου Φίλη.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος "παραιτηθείτε", δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας».

«Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως», καταλήγει η ανακοίνωση της Συγγρού.

Φίλης: Δεν παραιτούμαι

Ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ξεκαθάρισε σήμερα, Πέμπτη (09/06/2016), ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, που ζητούσε την παραίτησή του. «Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο κ. Φίλης και προσθέτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή του.

«Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα "Παραιτηθείτε" είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του», σχολιάζει.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο τομεάρχης Παιδείας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επέμεινε στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παραίτησης. Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Φίλη ανέφερε: «Η κυβέρνηση δείχνει να εκτροχιάζεται σε καθεστωτικές λογικές, υπό την πίεση πανικού που της δημιουργεί η καθολική απαξίωση που λαμβάνει από την κοινωνία. Τα όσα ανέφερε ο κ. Φίλης [...] συνιστούν μέγιστο ατόπημα, το οποίο διορθώνεται μόνον με παραίτηση του υπουργού Παιδείας, ή με την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό. Σε διαφορετική περίπτωση σύμπασα η κυβέρνηση θα παραμείνει έκθετη έναντι του ελληνικού λαού».

Σχετικές ειδήσεις