ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής για εκλογικό νόμο: Απλή αναλογική και μπόνους 30 εδρών για τον πρώτο

Κουρουμπλής για εκλογικό νόμο:  Απλή αναλογική και μπόνους 30 εδρών για τον πρώτο

Για τον εκλογικό νόμο και τα όσα θα προτείνει προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε το πρωί της Κυριακής (19/6) στην τηλεόραση του MEGA ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «πάμε προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής» αφήνοντας όπως είπε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο «εάν η κοινωνία δώσει δυνατότητα στο πρώτο κόμμα ή σε σχηματισμό κομμάτων να πιάσει ψηλό ποσοστό» να δοθεί ένα μπόνους εδρών.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό θα πρέπει να κινείται πάνω από το 40%, ενδεχόμενο στο οποίο θα δίνεται μπόνους 30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή στον σχηματισμό των κομμάτων.

«Εγώ θα καταθέσω την άποψή μου ως οφείλω και από εκεί και πέρα εάν οι αποφάσεις είναι κάτι άλλο, θα πειθαρχήσουμε», τόνισε σημειώνοντας ότι σοφά πράττει ο πρωθυπουργός και ανοίγει κύκλο επαφών για το θέμα με τα πολιτικά κόμματα.

Ο υπουργός των Εσωτερικών εκτίμησε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει διέξοδο αλλά και να μεταφέρει ένα ποσοστό ευθύνης στην κοινωνία.

«Εάν η κοινωνία θέλει σταθερές κυβερνήσει πρέπει να λάβει υπόψη της και ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί αλλιώς θα χρειαστούν οπωσδήποτε τρία κόμματα και εγώ θεωρώ ότι είναι πιο διαφανές και πιο δημοκρατικό να ξέρει ο λαός από πριν ποιοι θα συνεργαστούν και όχι μετά να γίνεται συνεργασία που θα υποκύπτει σε σκοπιμότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Πολάκη περί παραδικαστικού κυκλώματος, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να «είμαστε λίγο αυτοσυγκρατημένοι όλοι» προσθέτοντας όμως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «δεν είπε κάτι προς θάνατον και υπήρξε αυτή η αντίδραση».

«Μπορεί να έχει ένα δικό του τρόπο να το λέει αλλά είπε κάτι που είναι μια κριτική στους θεσμούς, δεν είναι νομίζω τόσο αρνητικό, εγώ μπορεί να την είχα κάνει με έναν διαφορετικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το αίτημα των δικαστών να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δεν έχουν καμία τέτοια δουλειά οι ενώσεις του ενώ είπε οτι κατά τη γνώμη του όπως δημοσιεύεται το πόθεν έσχες των βουλευτών θα πρέπει να συμβαίνει το ίδιο και με τους δικαστές.