ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Brexit: Δεμένος στο άρμα της Γερμανίας ο Τσίπρας

Brexit: Δεμένος στο άρμα της Γερμανίας ο Τσίπρας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδειξε πως είναι... με τους άλλους - Κατώτερος των περιστάσεων επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο φόρεσε τη... γραβάτα αλλά κινδυνεύει να πνιγεί από τη θηλιά - Κατάντησε πιο συστημικός και από τους Σαμαρα, Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο - Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να σηκώσει το λάβαρο της αντίστασης στη νομενκλατούρα των Βρυξελλών

Οι Βρετανοί αποφάσισαν χθες, Παρασκευή (24/06/2016) να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στη γερμανική μονοκρατορία της Ευρώπης κι ένα ηχηρό χαστούκι στα μούτρα όλων εκείνων των τεχνοκρατών που επιμένουν να βάζουν την ευημερία των αριθμών πάνω από την ευημερία των ανθρώπων.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το ταπεινωτικό δημοψήφισμα, κατά το οποίο το περήφανο «ΟΧΙ» των Ελλήνων πολιτών έγινε εν μία νυκτί ένα φοβισμένο «ΝΑΙ», το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά, μέσω μιας καθαρά δημοκρατικής διαδικασίας, σε αυτό που ονομάζεται «αλλαγή παραδείγματος».

Η απόφαση του λαού της «Γηραιάς Αλβιόνας» συνιστά μια τεράστια πρόκληση για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, έσπευσε απλώς να ρίξει το ανάθεμα σε καθετί ευρωσκεπτικιστικό, αν και παραδέχθηκε στο τέλος πως θα πρέπει η πολιτική να ασκείται από τους πολιτικούς και όχι από τους τεχνοκράτες και τα κάθε λογής διευθυντήρια, τυπικά και άτυπα, που βρίσκονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οξύμωρη η τοποθέτησή του, μιας και ο ίδιος ήταν ο πρώτος που υπέκυψε στους εκβιασμούς τους.

Και το ερώτημα παραμένει: Μπορεί ο κ. Τσίπρας, έστω και κατά την παρούσα χρονική στιγμή, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Ή θα εξακολουθήσει να δέχεται άκριτα και υποτακτικά ό,τι του σερβίρουν τα κλιμάκια των Θεσμών;

Ο ίδιος ήταν εκείνος που πριν από περίπου δύο χρόνια φώναζε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ότι δεν μπορεί η ΕΕ να είναι ένας τοκογλυφικός οργανισμός και πως δεν γίνεται να συνεχιστεί η ταπείνωση μιας ολόκληρης χώρας; Τι άλλαξε, λοιπόν;

Γιατί ο ίδιος δεν σεβάστηκε την απόφαση των Ελλήνων; Έλεγε σχεδόν αμέσως μετά το δημοψήφισμα πως δεν θα γινόταν «πρωθυπουργός παντός καιρού» και πλέον έχει καταντήσει το πολιτικό «πασπαρτού» και το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων που λαμβάνει ένας συνεταιρισμός στυγνών τοκογλύφων.

Στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό μετά την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων στη Βρετανία και την επιβεβαίωση του Brexit, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σοβαρό πλήγμα στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Και συνέχισε τις δηλώσεις του, με εξυπνακίστικες τοποθετήσεις, όπως το ότι «η βρετανική έξοδος θα είναι είτε το ξυπνητήρι των ευρωπαϊκών λαών ή η αρχή μιας εξαιρετικά επικίνδυνης πορείας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που ενώ προεκλογικά μιλούσε για «ντέφια και ζουρνάδες» και φώναζε «go back στη συντηρητική νομενκλατούρα», κατόπιν στήριξε όσο κανείς τις φωνές των τεχνοκρατών και των άτυπων διευθυντηρίων που επί χρόνια ρημάζουν και διαλύουν τις ζωές όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των υπολοίπων λαών της Ευρώπης.

Συνέχισε με απόλυτη επιτυχία την πολιτική των προκατόχων του κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, του τεχνοκράτη και ανθρώπου των δανειστών κ. Παπαδήμου αλλά και του πρωτομάστορα των μνημονίων κ. Γιώργου Παπανδρέου. Ξέχασε μέσα σε μια νύχτα όσα πρέσβευε και πούλησε τη δήθεν "αριστερή" ιδεολογία του για να παραμείνει στην εξουσία. Την... αριστεροσύνη του τη δείχνει πλέον μόνο με το να αρνείται να φορέσει γραβάτα, αλλά η αλήθεια είναι πως όχι μόνο την έχει φορέσει αλλά τον έχει πνίξει κιόλας.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει καθημερινά πως δεν μπορεί να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης απέναντι στους τοκογλύφους δανειστές και πλέον είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους τους.

Ο ελληνικός λαός όμως δεν μπορεί να παραμένει ταπεινωμένος, κύριε Τσίπρα, για το γινάτι κανενός! Και θα παραμένει ταπεινωμένος όσο θα επιμένετε να τον σέρνετε στον φαύλο κύκλο των Μνημονίων. Πρέπει να βρείτε τη δύναμη και να κάνετε πράξη αυτό που απαίτησαν οι πολίτες στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.

Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μακριά, κύριε πρωθυπουργέ. Εσείς, μπορείτε να μιλάτε για «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως σε τρεις μήνες από σήμερα δεν θα ξεθωριάσουν απότομα και αυτές;

Έχετε χάσει την επαφή σας με τον λαό. Κι αντί να ασχοληθείτε με το πώς θα τον βοηθήσετε, τον φορτώνετε καθημερινά με ολοένα και περισσότερα μέτρα. Όμως το υποζύγιο κάποια στιγμή, όπως λένε και στα χωριά, θα τσινίσει, θα πετάξει κάτω τα βάρη του και θα αρχίσει να μοιράζει κλωτσιές αριστερά και δεξιά χωρίς να υπολογίζει τι είναι σωστό και τι λάθος.

Σας το λέμε διαρκώς: οι ηγέτες αποκαλούνται «ηγέτες», επειδή ακριβώς βρίσκονται μπροστά από τον λαό και τον καθοδηγούν και δεν κρύβονται πίσω του.

Εάν, πραγματικά, επιθυμείτε να δείτε την Πολιτική να επανέρχεται στα χέρια των πολιτικών και να μη μείνει ούτε στιγμή παραπάνω στα χέρια των τοκογλύφων, βγείτε μπροστά, ακούστε τους πολίτες και ενεργήστε, όπως πρέπει.

Οι αλλαγές δεν έρχονται με κατευνασμούς και «χλιαρές» κατηγορίες. Εάν, έστω και τώρα, το καταλάβετε, θα μπορέσετε να κάνετε την ανατροπή.

Άλλωστε, τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνες...