Φίλης: Η αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της για την προώθηση της απλής αναλογικής

Φίλης: Η αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της για την προώθηση της απλής αναλογικής

Μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προώθηση της απλής αναλογικής, έστειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με αφορμή τον εκλογικό νόμο.

«Με την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά στη χώρα μας η απλή αναλογική και αναγνωρίζεται στους νέους το δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια. Πρόκειται για αλλαγές που αναβαθμίζουν τη δημοκρατία και σηματοδοτούν την προσπάθεια να ενισχυθεί η αξία της ψήφου και να ανακοπεί το κύμα εκλογικής αποχής και απαξίωσης της πολιτικής.

Για μεν τη ΝΔ και τους δορυφόρους της, κόμματα και πρόσωπα, ήταν αναμενόμενη η αρνητική στάση. Ελπίζουμε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί ότι η εκβιασμένη ψήφος, με σχήματα ενισχυμένης αναλογικής, δεν οδηγεί στην πολιτική σταθερότητα. Αντιθέτως, δημιουργεί αλαζονεία, αυταρχισμό και πελατειακό κράτος, όλα αυτά που απομάκρυναν τον πολίτη από την πολιτική και οδήγησαν την χώρα στην κρίση. Αυτά πρέπει να υπερβούμε για να γυρίσουμε σελίδα.

Είναι η γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης, που διαμορφώνει δυνατότητες για στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις, που θα υπηρετούν ριζικά διαφορετικές, κοινωνικά-πολιτικά, προτάσεις. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας».