ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για το «plan x» - Ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για το «plan x» - Ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το «plan» x που ετοίμαζε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015, λεπτομέρειες του οποίου αποκάλυψε στο βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ερώτηση για το λεγόμενο «plan x» ή «Σχέδιο Β» της κυβέρνησης αλλά και για τις αντιφατικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε σύσσωμη η Κ.Ο. της ΝΔ, μαζί με τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνουν λόγο για αντιφατικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα «σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια "ανάλυση επιπτώσεων", ενώ λίγο αργότερα (31.7.2015) από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει "προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης"».

Στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει ότι ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάθεση των σχετικών εγγράφων, καθώς επίσης και το ότι έχει υποβάλλει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τόσο οι «εναλλακτικοί σχεδιασμοί» του Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και οι λόγοι που έφεραν τα capital controls.

«Το αίτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο "plan X". Αναφέρεται, άλλωστε, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων» αναφέρει η ΝΔ για να προσθέσει «Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών».

Ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΝΔ καλούν τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις για την ύπαρξη του «σχεδίου Β», τα μέλη της ομάδας Βαρουφάκη, το κόστος της μελέτης Γκαλμπρέιθ και τους αποδέκτες της.

Παράλληλα, ζητούν να διαβιβαστούν στην Βουλή προς ενημέρωση τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του.

Σχετικές ειδήσεις