Στρίβειν δια του... ανασχηματισμού ο Τσίπρας για να θολώσει τα νερά

Στρίβειν δια του... ανασχηματισμού ο Τσίπρας για να θολώσει τα νερά

Η μπλόφα του πρωθυπουργού λίγο πριν τη συζήτηση για το τρίτο μνημόνιο – Επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα για να περάσουν στα... ψιλά οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί ποντάρει στη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Στροφή και επανασχεδιασμό των πλάνων του έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο να μεγιστοποιήσει το χρόνο παραμονής του στην εξουσία.

Παρά το γεγονός ότι ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού επιτελείου θεωρείτο δεδομένος μεσούσης της διαπραγμάτευσης, τα νέα δεδομένα, τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων του Μαξίμου και η προσπάθεια για φυγή προς τα εμπρός μέσα από την αριστερή διακυβέρνηση έχουν μεταβάλλει τα πλάνα του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες είχε δεχθεί εισηγήσεις για άμεσο «λίφτινγκ» την επομένη της αξιολόγησης.

Η... βόμβα ωστόσο έσκασε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Κίνα στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού απάντησε ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του, αν και, όπως ειπώθηκε, «αλλαγές θα υπάρξουν». Για πιθανά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση. «Θα μπορούσαμε να βρούμε τέτοια πρόσωπα αλλά θα εξεταστεί κατά περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά.

Η είδηση αιφνιδίασε ακόμα και τους δημοσιογράφους που δεν περίμεναν από τον πρωθυπουργό να προαναγγείλει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Περισσότερο περίμεναν μια μονολεκτική απάντηση και ένα χαμόγελο από τον πρωθυπουργό και σε καμία περίπτωση προαναγγελία ανασχηματισμού.

Γιατί λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας παίζει τώρα το χαρτί του ανασχηματισμού; Μπλοφάρει για να θολώσει τα νερά ή παίζει ρέστα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αλλάξει εν μέρει την πολιτική ατζέντα στρέφοντας το πολιτικό αλλά και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στο δευτερεύον – αυτή τη στιγμή – ζήτημα του ανασχηματισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να περάσει στα... ψιλά και αναίμακτα για την κυβέρνηση το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για το 3ο Μνημόνιο και τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, που τελικά έλαβε το “πράσινο φως” για συζήτηση στη Βουλή στις 26 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι έκθετος και αυτός και η κυβέρνησή του, ενώ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών και το περίφημο “plan B” που φέρεται να σχεδίαζε κατόπιν εντολής του.

Κατά την πάγια τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα βασίσει την επιχειρηματολογία του στους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων αναφορικά με την οικονομία και το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει επικοινωνιακό και κοινοβουλευτικό ντεμαράζ ζητώντας σύσταση εξεταστικής επιτροπής όχι μόνο για το 3ο Μνημόνιο αλλά και για το πώς μπήκαμε στο φαύλο κύκλο των Μνημονίων και της επιτήρησης με διερεύνηση ευθυνών από την εποχή Σημίτη και έπειτα.

Ακούγεται παράδοξο αλλά ο πρωθυπουργός «βασίζεται» για το συγκεκριμένο ζήτημα στην αντιπολίτευση. Είναι προφανές πως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους» στο ζήτημα της οικονομίας και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ανοίξει η συζήτηση για το πώς φτάσαμε ως τη σημερινή δραματική κατάσταση. Για το λόγο αυτό θα επιχειρήσουν και αυτοί να σηκώσουν μεν τους τόνους για μερικές ημέρες αλλά υπό το φόβο να βγουν οι «σκελετοί» που έχουν κλειδώσει στην ντουλάπα θα πετάξουν πονηρά τη μπάλα στην εξέδρα.

Αναμφισβήτητα αυτό βολεύει τον Αλέξη Τσίπρα που αφενός θα αποφύγει πολιτική αναταραχή εν μέσω θέρους και αφετέρου θα ρίξει το βάρος της ευθύνης για τα μνημόνια στους... προηγούμενους. Και η κολοκυθιά θα συνεχίζεται εσαεί...

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει «ατουφέκιστος» προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο και προς την δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο.

Μόλις τελειώσει και αυτή θα έχει όλο το χρόνο για να σκεφτεί αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που θα τους δώσουν ακόμα μια παράταση ζωής.