ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνική Ενότητα: Δημοψήφισμα «α λα Φαράτζ» για Grexit προτείνει ο Καρατζαφέρης

Εθνική Ενότητα: Δημοψήφισμα «α λα Φαράτζ» για Grexit προτείνει ο Καρατζαφέρης

«Αν ήμουν στα πράγματα θα πίεζα να γίνει δημοψήφισμα. Αυτή η συμφωνία που έγινε πέρυσι τον Αύγουστο, πάμε με Ευρώπη ό,τι κι αν θέλουν, ό,τι και να ζητήσουν, είχε αυτές τις τραγικές συνέπειες που σήμερα ζούμε. Ας υπάρχει περισσότερη αξιοπρέπεια. Ας μπούνε και λίγο στο πνεύμα του Φάρατζ». Αυτό δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (08/07/2016) ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε εκτενώς στο Brexit, παραλληλίζοντας τα τεκταινόμενα στη Βρετανία με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

«Φάνηκε τι σημαίνει υπερηφάνεια. Υπερηφάνεια στην Αγγλία, ταπείνωση εδώ στην Ελλάδα. Πρέπει να το σκεφτούμε. Η Γαλλία το συζητάει, η Ιταλία το συζητάει, η Ουγγαρία το συζητάει, η Δανία το συζητάει, η Τσεχία το συζητάει, για μας γιατί να είναι απαγορευτικό που στο κάτω-κάτω είμαστε οι πιο τιμωρημένοι. Ας υπάρχει ως ενδεχόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας.

Στο ερώτημα αν αυτό σημαίνει ότι εισηγείται δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Εισηγούμαι ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να είναι άπραγος. Δεν μπορεί να μην συμμετέχει στη διαδικασία που αφορά στη ζωή του. Αν ήμουν στα πράγματα θα πίεζα να γίνει δημοψήφισμα».

Και πρόσθεσε: «Εξάλλου να θυμίσω ότι ήμουν αντιπρόεδρος της ομάδας ευρωσκεπτικιστών με πρόεδρο τον Φάρατζ. Το έχουμε μελετήσει σε βάθος το θέμα και μάλιστα είχαμε συνεχή επαφή και ροή και στείλαμε πολλά μηνύματα για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Ο Φάρατζ έσωσε την Ευρώπη και τη χώρα του, αλλά και την Ευρώπη. Γιατί τώρα πρέπει να σοβαρευτούν».

Ο κ. Καρατζαφέρης συνέχισε δε λέγοντας: «Αν δεν ελαστικοποιηθούν οι όροι του Μάαστριχτ η μία χώρα μετά την άλλη θα το βάζει στα πόδια. Να θυμίσω ότι τους όρους του Μάαστριχτ τους είχε ψηφίσει ο Αντώνης Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως Συνασπισμός. Το Μάαστριχτ μας έφερε εδώ που μας έφερε. Το 3%. Καμία χώρα δεν το αντέχει».

«Είχα προτείνει στον Παπαδήμο plan B»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας και εταίρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου είπε ότι τον Νοέμβριο του 2011 παρουσία Σαμαρά, Παπανδρέου είχε προτείνει στον πρωθυπουργό την εκπόνηση ενός plan B.

«Τους είπα ρε παιδιά μήπως πρέπει να φτιάξουμε μία ομάδα να μελετήσει ένα plan B να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι; Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπαδήμος, ο οποίος είναι τεχνοκράτης, ανεξαρτήτως πόσο άρεσε ή όχι σε κάποιους, λέει ότι μόνο να το αποφασίσουμε θέλουμε 6-9 μήνες να το υλοποιήσουμε. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Λέω, ακόμα περισσότερο, αν χρειαζόμαστε 6-9 μήνες ας έχουμε κάνει τα προκαταρκτικά μήπως χρειαστεί, μήπως μας επιβάλουν να φύγουμε, μήπως βρεθούμε στο κενό. Μην βρεθεί 9 μήνες χωρίς νόμισμα η χώρα. Κι έγινε μία συζήτηση», σημείωσε.

PAPADIMOS

Στο ερώτημα ποιοι ήταν παρόντες ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Σαμαράς, Παπανδρέου, εγώ και ο κ. Παπαδήμος. Ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν, προσετέθη στην παρέα αυτή λίγο αργότερα, μετά από μερικές ημέρες. Οι άλλοι δύο δεν είδα να παίρνουν θέση. Τότε δεν κατάλαβα γιατί δεν πήρα θέση σε αυτή τη συζήτηση που έγινε. Και το εξήγησαν εν συνεχεία: από τις προσδοκίες που είχε ο καθένας για την προσωπική του εξέλιξη, αλλά ο Παπαδήμος ήταν προετοιμασμένος. Έδωσε μία απάντηση που σαφώς είχε μελετήσει το θέμα. Είπε χρειάζομαι 6-9 μήνες από την ώρα που θα το αποφασίσουμε και γι΄αυτό είπα εγώ ας γίνει η επιτροπή και ας προετοιμαστούμε να θέλουμε το λιγότερο δυνατό διάστημα. Αυτό ήταν το plan B που είχαμε εισηγηθεί τότε στην κυβέρνηση Παπαδήμου», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο κ. Καρατζαφέρης.

Σχετικές ειδήσεις