Περίσσεψαν χαμόγελα και αγκαλιές στο τετ-α-τετ του Τσίπρα με τον Ομπάμα

Περίσσεψαν χαμόγελα και αγκαλιές στο τετ-α-τετ του Τσίπρα με τον Ομπάμα
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με ανάρτηση στον λογαριασμό @PrimeMinisterGR ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβασε δύο φωτογραφίες από τη σημερινή (09/07/2016) συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τη συνάντηση Τσίπρα - Ομπάμα

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, οι κ.κ. Καμμένος, Κοτζιάς και Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, εξαιτίας της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα καθυστέρησε να πάει στη Σύνοδο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. 

Λίγη ώρα προτού συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ομπάμα είχε κατ' ιδίαν επαφές και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας ήταν το αντικείμενο του χθεσινού δείπνου εργασίας που παρέθεσε ο πρόεδρος της Πολωνίας στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επισήμανε σε παρέμβασή του ότι παρότι το ΝΑΤΟ ενδυνάμωσε την προκεχωρημένη παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, εάν επικεντρωθεί μόνο σε αυτό, τότε ο εγκλωβισμός σε φαύλους κύκλους κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορικής, είναι αναπόφευκτος.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί, τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα, η συλλογική ασφάλεια στο ΝΑΤΟ χωρίς την επανέναρξη οικοδόμησης μιας νέας βιώσιμης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εναντίον της Ρωσίας ή ακόμα και χωρίς τη Ρωσία, αλλά μαζί της.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, εξήγησε ότι αυτό δεν το επιτάσσουν μόνο οι «εσωτερικές» ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση σειράς διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων - την επίλυση του Συριακού, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν. Είπε ακόμη ότι στα θέματα αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε, καθώς και να στηρίξουμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και ειρήνευση στην Ουκρανία.

Επανέλαβε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα καλωσόρισε και υποστήριξε την απόφαση της Συμμαχίας για επανενεργοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων και πρόσθεσε ότι αποτελεί πεποίθηση της Ελλάδας πως αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα, να αποφευχθούν δυνητικά επικίνδυνες κλιμακώσεις της έντασης και να γίνουν κατανοητές οι εκατέρωθεν θέσεις. Επίσης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει κατ' αρχήν αποφασισθεί να διεξαχθεί αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τέλος στην παρέμβασή του το μεγάλο βαθμό αποδόμησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας, όπως αυτό οικοδομήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αναφέροντας ως ενδεικτικά σημεία της αποδόμησης αυτής την αμφισβήτηση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων, η διάλυση της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και η αποδυνάμωση του Κειμένου της Βιέννης και η ουσιαστική ακύρωση του ρόλου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

PHOTO GALLERY