ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Στην «κόψη του ξυραφιού» για τις 200 ψήφους - Αναζητούνται τρεις «αντάρτες»

Εκλογικός νόμος: Στην «κόψη του ξυραφιού» για τις 200 ψήφους - Αναζητούνται τρεις «αντάρτες»

Στις 197 βουλευτικές ψήφους -από τις 200 που είναι απαραίτητες- έχει κολλήσει ο νέος εκλογικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα και τα κυβερνητικά τεχνάσματα να μην αρκούν ώστε να μαζευτούν τα «κουκιά», ή αλλιώς οι τρεις «αντάρτες» από τα άλλα κόμματα.

ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΒΑΛΕ «ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

Η μάχη φαίνεται πως πλέον έχει κριθεί, αν και αναμένουμε για την ψηφοφορία της 20ης Ιουλίου, με μια πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται στον ορίζοντα και με τον νέο εκλογικό νόμο κατά πάσα πιθανόηττα να μπαίνει σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στη Κουμουνδούρου έχουν πλέον καταλάβει πως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα μετά και την άρνηση του ανεξάρτητου βουλευτή, προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη να ψηφίσει υπέρ του νέου εκλογικού νόμου, με την αριθμητική των ψήφων να καταμετράται μέχρι και αυτή την ώρα ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 144, ΑΝΕΛ 9, Ένωση Κεντρώων 9, Χρυσή Αυγή 18 (με αυτές τις ψήφους να μην θεωρούνται δεδομένες), ενώ στα «τεφτέρια» του Μαξίμου προστίθενται και ο Θ. Θεοχαρόπουλος με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο.

Με την απαραίτητη πλειοψηφία να βρίσκεται στη «κόψη του ξυραφιού» τα κυβερνητικά «λαγωνικά» θα κυνηγήσουν τις τρεις ψήφους που υπολείπονται τις επόμενες μέρες στα στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρνήθηκε να ψηφήσει και κατέθεσε την δική του πρόταση με πέντε σημεία, αλλά και του Ποταμιού.

Μάλιστα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις στα κόμματα αυτά που γνωρίζουμε ότι συμφωνούν με τις προτάσεις μας. Σε αποστασία δεν καλούμε αλλά δεν θεωρούμε απίθανο να επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν από την κεντρική γραμμή των κομμάτων τους. Σε κάθε περίπτωση, εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε το κάναμε και όποιος δεν ακολουθήσει θα αναλάβει και τις ευθύνες του».

Με την μάχη να μην έχει κριθεί έως ην ψηφοφορία της 20ης Ιουλίου και παρά το «μασάζ» στο ΚΚΕ με τις αλλαγές άρθρων προκειμένου να υπερψηφίσει, στο Μαξίμου φαίνεται πως έχουν πάρει απόφαση πως το «όχι» του ΠΑΣΟΚ έστειλε τον εκλογικό νόμο σε εφαρμογή από της μεθεπόμενες εκλογές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της ίδιας κυβερνητικής πηγής.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε που θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η αριστερά για αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε», είπε και πρόσθεσε:

«Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπω μια στάση που δείχνει μια αναξιοπιστία. Βλέπω ας πούμε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει απλή αναλογική πριν ένα χρόνο και τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση».

Σχετικές ειδήσεις