ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Τσίπρα: Χωρίς το δημοψήφισμα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα

Συνέντευξη Τσίπρα: Χωρίς το δημοψήφισμα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα

Ερωτηθείς για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση του δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το έκανε γιατί η προηγούμενη συμφωνία ήταν μη βιώσιμη, ενώ άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων τους οποίους κατηγόρησε για αθέτηση των υποσχέσεών τους.

Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. «Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα», ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, «κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Υπενθύμισε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε μεριά των εταίρων μας ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls.

Με τον Μπιλ Κλίντον, είπε, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κάποιες φορές αλλά όχι για να πάρει συμβουλές για τη διαπραγμάτευση. Επισήμανε το ενδιαφέρον που είχαν Ομπάμα και Τζακ Λιου, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε.

Ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε «να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ», συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου. Η Καγκελάριος, είπε, δεν ήταν σ' αυτόν τον σχεδιασμό.

Σχετικές ειδήσεις