Γεροβασίλη: Από σήμερα το βράδυ η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους

Γεροβασίλη: Από σήμερα το βράδυ η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αποκρούει τις αιτιάσεις περί «πύρρειου» νίκης της κυβέρνησης - εφόσον δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι – υποστηρίζοντας ότι η απλή αναλογική θα είναι νόμος του κράτους εφόσον γίνει δεκτή με αυξημένη πλειοψηφία.

«Βεβαίως, η πρόθεσή μας ήταν να ανοίξει ο δρόμος μιας προοδευτικής μεταρρύθμισης και είχαμε την εκτίμηση ότι αυτό ήταν εφικτό με δεδομένο τις θέσεις αρχής, τις οποίες είχαν προβάλει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης», σημείωσε, αναφερόμενη κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι μιλούσε για bonus, διαφορετικό βεβαίως, αλλά bonus.

Η κ. Γεροβασίλη έστρεψε τα βέλη της κατά της κ. Γεννηματά κάνοντας λόγο για δραματική ήττα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την πάγια θέση που την εξέφρασε και η πρόεδρος, η οποία είχε μιλήσει πρόσφατα για εκλογικό νόμο που θα στηρίζεται στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus, τα οποία δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα είναι μια μεγάλη οπισθοχώρηση ενός πολιτικού φορέα, ο οποίος θέλει να ανήκει στον προοδευτικό προσανατολισμό. Δεν βλέπουμε, όμως, την αντίστοιχη συμπεριφορά. Αντιθέτως, βλέπουμε ένα ΠΑΣΟΚ δεμένο στο άρμα της Νέας Δημοκρατίας».

Ερωτηθείσα αν το γεγονός ότι η Ένωση Κεντρώων ψηφίζει τον εκλογικό νόμο την καθιστά εκ των πραγμάτων δυνητικό κυβερνητικό εταίρο, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα ανοιχτά.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι οι βασικές κατευθύνσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση θα αναγγελθούν από τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα και σημείωσε ότι αυτός ο διάλογος που θα ανοίξει «προφανώς, θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με έναν πολύ μεγάλο διάλογο».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως και το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει αυτή καθ' αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας πως κατά την άποψη της κυβέρνησης «η ενίσχυση της λαϊκής παρέμβασης με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας θα πρέπει να είναι στόχος στη συνταγματική αναθεώρηση, όπως και η ενίσχυση της αυτονομίας του Κοινοβουλίου απέναντι στην εκτελεστική εξουσία». Είπε επίσης ότι ο διάλογος θα ανοίξει σε πολύ περισσότερους τομείς από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως προς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, με αφορμή και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στην Αθήνα και τις δηλώσεις που έχει κάνει επί του θέματος, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι ο κ. Λιου πραγματικά συμβάλλει στο να προχωρήσει αυτή η συζήτηση και εκτιμά ότι σήμερα είναι κρισιμότερο από ποτέ να αναδιαρθρωθεί, με δεδομένο και μια αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Σημείωσε ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους έχει τεθεί, όχι σε θεωρητικό επίπεδο, και πως για πρώτη φορά αποτυπώθηκε και στην περίοδο της πρώτης αξιολόγησης του Μαΐου. Θύμισε ότι η κυβέρνηση και από πέρυσι με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2015, βάζει επιτακτικά το θέμα ότι είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να πετύχει το οποιοδήποτε πρόγραμμα εφαρμόζεται στη χώρα.

Αναφορικά με το ζήτημα με τους 8 Τούρκους, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή από την πρώτη στιγμή, με την έννοια ότι, έγινε αντιληπτό και διατυπώθηκε και από τον Πρωθυπουργό και στις συνομιλίες που είχε και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και με τον Πρωθυπουργό, γιατί η Τουρκία ζητά την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών. Είναι, επομένως, αντιληπτό το αίτημα της Τουρκίας». «Και εμείς», είπε, «αν κάποιοι είχαν κάνει απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα μας, προφανώς θα θέλαμε να τους δικάσουμε. Αυτό είναι κατανοητό».

«Από την άλλη», σημείωσε, «η ελληνική πλευρά, προφανώς θα ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται και από το ελληνικό και από το διεθνές δίκαιο» και «οι αποφάσεις θα ληφθούν και από την Επιτροπή Ασύλου, αλλά και από τους δικαστές και στη συζήτηση για την έκδοση και στη συζήτηση για την απέλαση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, λόγω της παράνομης εισόδου στη χώρα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντική η σχέση μας με τη γειτονική χώρα από πάντα, αλλά και σήμερα» και ειδικά σήμερα που οι δύο χώρες, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία υλοποιούν και τη συμφωνία για το Προσφυγικό, οι στιγμές είναι κρίσιμες και ιδιαίτερα ευαίσθητες.