ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πλίνθοι και κέραμοι» η Κεντροαριστερά...

«Πλίνθοι και κέραμοι» η Κεντροαριστερά...

Ενώ η συνάντηση Φώφης - Θεοδωράκη για το μέλλον της πολύπαθης Κεντροαριστεράς έχει αρχικώς κλείσει για τα τέλη του Αυγούστου, οι γνωρίζοντες καλά τις διεργασίες του χώρου εκφράζουν απαισιοδοξία για το εγχείρημα συνένωσης σε ένα ενιαίο φορέα.

ΑΛΛΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΦΩΦΗ, ΑΛΛΟΥ ΚΟΙΤΑ Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ... ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΩ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ Η «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ»

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκλίνουν στο ότι οι βασικοί «παίκτες» εμφανίζονται με διαφορετικές στοχεύσεις, ενώ οι διαμάχες για την ηγεσία του φορέα κάνουν ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνίας.

Η μεν Φώφη Γεννηματά πράγματι επιθυμεί την συγκρότηση του φορέα και παλεύει γι’ αυτό.

Ωστόσο ο Στ. Θεοδωράκης δεν είναι τόσο πρόθυμος στο να προχωρήσουν οι διεργασίες. Όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ «απ’ τη μια κοιτά προς την κεντροαριστερά και απ’ την άλλη... αλληθωρίζει προς τον Κυρ. Μητσοτάκη και μια πιθανή συνεργασία με τη ΝΔ».

Και γι’ αυτό, επισημαίνουν, προβάλλει διάφορα προσκόμματα που αφορούν είτε στο εύρος της σύγκλισης στο κείμενο των κοινών θέσεων που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα (όπου υπάρχουν πολλά κοινά αλλά και σημαντικές αποκλίσεις), είτε στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του νέου φορέα, είτε στην στρατηγική των συμμαχιών, όπου αποκλείει κάθε πιθανότητα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον είναι, πως πολύ κοντά στις θέσεις του Στ. Θεοδωράκη είναι και οι Β. Βενιζέλος (ο οποίος διατηρεί πάντοτε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αντ. Σαμαρά) και Α. Λοβέρδος, οι οποίοι επίσης πιέζουν τη Φώφη.
Κάπου στη... μέση βρίσκεται ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επιθυμεί την συνένωση του χώρου αλλά εμφανίζεται ανοιχτός σε μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’ τη μεριά του ο Γ. Παπανδρέου ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία και όλα δείχνουν ότι δεν θα συμμετάσχει σε πιθανή συγκρότηση ενός φορέα της Κεντροαριστεράς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αρχίζουν να βγαίνουν μπροστά και να διεκδικούν σοβαρότερο ρόλο στελέχη της νέας γενιάς, όπως οι ευρωβουλευτές Ν. Ανδρουλάκης (ο οποίος «παίζει» σε επίπεδο συσχετισμών, απ’ τη θητεία του στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται και απ’ τον Κ. Σκανδαλίδη), η Εύα Καϊλή.

Πάντως το κλίμα αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν είναι ευοίωνο και όσοι προσδοκούν ότι μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας, μάλλον είναι υπέρμετρα αισιόδοξοι, χωρίς η αισιοδοξία τους να έχει σοβαρή βάση...

Σχετικές ειδήσεις