ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Ο Μουζάλας παραδέχεται τη συμφόρηση στα νησιά, αλλά συνιστά... ψυχραιμία

Προσφυγικό: Ο Μουζάλας παραδέχεται τη συμφόρηση στα νησιά, αλλά συνιστά... ψυχραιμία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ.Μουζάλας είπε ότι η αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής του συνεργασίας με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση, όπως από κάποια Μέσα παρουσιάστηκε.

Ο κ. Μουζάλας, ως προς τις προσφυγικές ροές ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια αύξηση που να δείχνει ότι η Τουρκία καταπατά τη συμφωνία με την ΕΕ. «Έχουμε», όπως είπε, «ένα μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλάει επομένως κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται». «Αυτό που μας χρειάζεται», πρόσθεσε, «είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία τηρείται και γι' αυτό παλεύουμε. Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία».

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια συμφόρηση στα νησιά και αυτό, όπως είπε, δυσκολεύει τη ζωή των καλών προσφύγων και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα, όπως δήλωσε, έχουμε με ιδιαίτερη ένταση στην Χίο, στην Σάμο και τη Μυτιλήνη. Προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτά τα νησιά, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να λαμβανει μέτρα, όπως η μεταφορά στην Αθήνα, σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, όλων των κακοποιών στοιχείων.

«Αυτό», πρόσθεσε, «θα είναι μια ανακούφιση και ένα μήνυμα μαζί. Θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας, όπως και η χώρα μας με τους νόμους της σεβάστηκε την ιδιαίτερη κατάστασή τους».

Για τους πρόσφυγες που δεν είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι θα μετακινηθούν σε camps στην ενδοχώρα, γεγονός που, επίσης, θα ανακουφίσει τα νησιά, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει εντολή να αυξήσει την αστυνόμευση στα νησιά.