ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριάς: Στο τέλος Δεκεμβρίου οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα από την ΕΕ

Μαριάς: Στο τέλος Δεκεμβρίου οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα από την ΕΕ

«Καταρρέουν οι διαψεύσεις Μουζάλα - Κυρίτση ότι δήθεν δεν πρόκειται να γίνουν επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα βάσει του συστήματος του Δουβλίνου από κράτη μέλη της ΕΕ και ιδίως από τη Γερμανία» τονίζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, πριν από τη σημερινή (19/08/2016) σύσκεψη για το προσφυγικό στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, στο τέλος Δεκεμβρίου πρόκειται να αρχίσουν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα από κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις Βρυξέλλες τη Δεύτερη Σύσταση προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενέργειες για την αποκατάσταση των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου. Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής απώτερος στόχος είναι η επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα ατόμων που αιτούνται άσυλο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το αργότερο.

Επιπλέον προβλέπεται πέραν των άλλων και η κατεπείγουσα λειτουργία επιπρόσθετων Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου σε διάφορες περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Με την αποκάλυψη της Ανακοίνωσης αυτής της Κομισιόν καταρρέουν οι διαψεύσεις Μουζάλα-Κυρίτση ότι δήθεν δεν πρόκειται να γίνουν επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα βάσει του συστήματος του Δουβλίνου από κράτη μέλη της ΕΕ και ιδίως από τη Γερμανία» επισημαίνει ο κ. Μαριάς και προσθέτει:

«Άλλωστε μια προσεκτική ανάγνωση της δήθεν διάψευσης της γερμανικής κυβέρνησης που εκδόθηκε στις 15.8.2016 αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή η γερμανική πλευρά αναμένει τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις παραπάνω σχετικές συστάσεις της Κομισιόν προκειμένου οι συνθήκες να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο ώστε η επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα να είναι δυνατή και πάλι νομικά».