ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμοι για μετωπική στη ΔΕΘ Τσίπρας και Μητσοτάκης

Έτοιμοι για μετωπική στη ΔΕΘ Τσίπρας και Μητσοτάκης

Ο καιρός έφτασε, τα μπάνια του λαού τελείωσαν και ήρθε η ώρα κάθε «πολιτικός κατεργάρης να γυρίσει στον πάγκο του». Υπό το πρίσμα αυτό, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται να δώσουν τη «Μητέρα των Μαχών» στη Θεσσαλονίκη, όπου από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μετατοπιστεί το πολιτικό ενδιαφέρον εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης.

«ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ – ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΔ

Μόνο που η άνοδος στον ελληνικό Βορρά δεν μοιάζει διόλου εύκολη, ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ούτε και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μπορεί ήδη Κουμουνδούρου και Πειραιώς να έχουν ξεκινήσει τις «κονταρομαχίες», ωστόσο αμφότεροι οι πολιτικοί «πρωταγωνιστές» γνωρίζουν πως ο δρόμος για το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, τουλάχιστον για φέτος, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Τουναντίον, μάλλον βρίθει οργής από τους πολίτες που αφενός θέλουν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις αιματηρές μνημονιακές πολιτικές της δήθεν Αριστεράς, αφετέρου να στείλουν ένα μήνυμα προς την πλευρά της «γαλάζιας» παράταξης ότι θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ, ώστε να κατορθώσει να ανακτήσει την ήδη τρωθείσα εμπιστοσύνη τους, εξαιτίας του… «πρότερου ανέντιμου βίου» που έδειξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ατζέντα… υπό το μηδέν

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα μάλλον είναι αρκετά έως πολύ δύσκολα: Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πλέον ότι, με τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει και τα όσα προαπαιτούμενα φέρνει το ερχόμενο φθινόπωρο η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, έχει απέναντί του τον λαό.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, να είναι όσο το δυνατόν πιο κατευναστικός, φοβούμενος, προφανώς, την κοινωνική οργή, που ήδη ξεχειλίζει με τα όσα διαδραματίζονται στο οικονομικό μέτωπο: κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, «πετσοκομμένοι» μισθοί και συντάξεις, ΕΝΦΙΑ και ακατάσχετη φορολογία έχουν «γονατίσει» τους πολίτες και τώρα ανοίγει και το κεφάλαιο του Εργασιακού, για το οποίο οι δανειστές εμφανίζονται με ιδιαίτερα άγριες διαθέσεις.

Όντας πλέον σε πλήρες αδιέξοδο και με το διαβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» να σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση της πόλης, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες και ειδικότερα τους παραγωγικούς φορείς πως ετοιμάζεται για μια... νέα πολιτική εκκίνηση.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, προσανατολίζεται στο να αναδείξει άλλες πτυχές και παραμέτρους της επικαιρότητας, αφού προφανώς δεν τον συμφέρει να αναφερθεί στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί για μια ακόμη φορά στη μάχη κατά της διαπλοκής και τη μάχη με τα συμφέροντα. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ώστε να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ ως επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πηγές της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επαναφέρει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, ένα θέμα που και στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά.

Παράλληλα θα κινηθεί κατά της ΝΔ, επισημαίνοντας πως εκπροσωπεί το παλιό και φθαρμένο καθεστώς, τη διαπλοκή και την οπισθοδρόμηση.

ΝΔ: «Χαμηλά η μπάλα» και καθόλου υποσχέσεις

Από την άλλη πλευρά, στη ΝΔ ετοιμάζονται ήδη, κατά πληροφορίες, στρατηγικά σχέδια αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος της «νέας πολιτικής εκκίνησης».

Οι τόνοι θα είναι σκληροί και το «κυνήγι» της Πειραιώς ενάντια στον πρωθυπουργό θα είναι αδυσώπητο. Η πρακτική είναι εξαιρετικά απλή: επιχειρήματα έναντι της ακατάσχετης «παροχολογίας» και των κούφιων κυβερνητικών υποσχέσεων και ταυτόχρονα σκληρή κριτική απέναντι στο κομματικό κράτος που επιχειρεί να αναγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με κάθε μέσο.

Ωστόσο, κι εδώ οι υποσχέσεις και οι παροχές δεν θα υπάρχουν. Το στίγμα το είχε δώσει ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή (26/08/2016) ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «εγώ δεν πρόκειται να πάω στην ΔΕΘ και να κοροϊδέψω τους Έλληνες όπως έκανε ο Τσίπρας».

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στο επιχείρημα «εκλογές εδώ και τώρα», με τον αρχηγό της ΝΔ να σημειώνει πως θα εξακολουθούμε να ζητάμε εκλογές, διότι πιστεύουμε ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης».

Το μόνο σίγουρο είναι πως στο προσεχές διάστημα θα δούμε ακόμη μία σκληρή μάχη ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Με τη μόνη διαφορά, όμως, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία, αφού στην παρούσα φάση μια ολόκληρη κοινωνία 11 εκατ. πολιτών αναζητά λύσεις από το μνημονιακό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει.

Και θα πρέπει, συνεπώς, αμφότεροι να είναι σίγουροι ότι ο λαός δεν πρόκειται να κάτσει να ασχοληθεί με ανούσιες «κοκορομαχίες» και αντιπαραθέσεις φτηνού εντυπωσιασμού. Οι παλιές εκείνες εποχές, οπότε ο εκάστοτε πρωθυπουργός ο και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβαιναν στη ΔΕΘ, για να τάξουν λαγούς με πετραχήλια, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…

Το ζήτημα είναι ποιος πολιτικός μπορεί να αφουγκραστεί τον ελληνικό λαό και να πιάσει τον παλμό του, δίνοντας, επιτέλους, λύση σε προβλήματα, που εδώ και έξι μνημονιακά χρόνια έχουν καταντήσει μάστιγα για την επιβίωσή του.

Σχετικές ειδήσεις