ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Μεσογειακών Κρατών ΕΕ: Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναζητούν πεδίο συνεννόησης

Σύνοδος Μεσογειακών Κρατών ΕΕ: Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναζητούν πεδίο συνεννόησης

Με την Ε.Ε. να αλλάζει πρόσωπο στον απόηχο του Brexit, με το μπλοκ του «ισχυρού» ευρωπαϊκού Βορρά να κινείται στον ρυθμό που επιβάλλει η πολιτική του Βερολίνου, αλλά και με την οικονομική κρίση και το προσφυγικό να ταλανίζουν τα κράτη του Νότου, συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή (09/09/2016) στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας η Σύνοδος των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών.

ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ – ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΟΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Μεγάλος απών από τη Σύνοδο είναι ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είχε επικοινωνήσει πρόσφατα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τον για την αδυναμία του να προσέλθει στις εργασίες του γκρουπ των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που σοβεί στη χώρα του. Τον κ. Ραχόι εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου.

Η Σύνοδος θα καταπιαστεί με ζητήματα που αφορούν στο συντονισμό αλλά και τη συνεργασία, με σκοπό να αντιμετωπιστούν θέματα μείζονος σημασίας, όπως η οικονομική και δημοσιονομική κρίση, το μεταναστευτικό – προσφυγικό αλλά και η αναβάθμιση των πολιτικών εθνικής ασφάλειας, με φόντο τα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών σε χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να θέσει ζήτημα αναβάθμισης των μυστικών υπηρεσιών του ευρωπαϊκού Νότου, με σκοπό να υπάρχει στο εξής καλύτερος συντονισμός στην αντιμετώπιση και πάταξη της τρομοκρατίας.

«Σκοπός της Συνόδου είναι να ενισχυθούν ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει της άτυπης συνόδου της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

12:45-13:00: Αφιξη ηγετών και αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
13:00-14:45: 1η συνεδρία εργασιών.
15:00-15:15: Οικογενειακή φωτογραφία.
15:15-16:30: Γεύμα εργασίας.
16:46-17:15: Κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
17:30-18:30: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Λόγω της Συνόδου, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και στην Αττική Οδό, προς Κατεχάκη, από 11:30 έως 13:30.

Σχετικές ειδήσεις