ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόρτα» από το Βερολίνο στον Τσίπρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Πόρτα» από το Βερολίνο στον Τσίπρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Πάγο»έβαλε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Στέφεν Ζάιμπερτ στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Μια μόλις ημέρα από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη σε γερμανικό περιοδικό ότι το ζήτημα είναι ανοιχτό και ότι η κυβέρνηση δεν θα το παραπέμψει στις «καλένδες της ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ο κ. Ζάιμπερτ εμφανίστηκε κατηγορηματικός και απόλυτα αρνητικός.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ο κ. Ζάιμπερτ ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε: «Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων» πρόσθεσε.
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, είχε αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Χθες Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel: «Όπως ακούσατε την ομιλία μου στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας, στις 16 Αυγούστου, μίλησα για μία συντεταγμένη και συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Το θέμα αυτό για εμάς δεν είναι ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Ένα θέμα τιμής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ένα θέμα που δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά αφορά και τον γερμανικό λαό. Την Ευρώπη συνολικά, τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο Ναζισμό.

Συνεπώς, δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες όπως έκαναν άλλες κυβερνήσεις».

Σχετικές ειδήσεις