ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Αλήθειες και ψέματα μιας «αριστερής» κυβέρνησης

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Αλήθειες και ψέματα μιας «αριστερής» κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ γιορτάζει σήμερα, Τρίτη (20/09/2016) τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δεύτερη εκλογική του νίκη, τον Σεπτέμβριο του 2015. Κι όμως, το κλίμα μόνο πανηγυρικό δεν είναι για τον Αλέξη Τσίπρα, τον συνέταιρό του, τον Πάνο Καμμένο και την κυβέρνηση συνολικά.

«Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΛΑΣΤΙΧΟ...» - ΤΟ NEWSBOMB.GR ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΦΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ»

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ολοένα και μικρότερα ποσοστά στο κυβερνών κόμμα και ποσοστά μη εισόδου στη Βουλή για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με τα στελέχη και τους βουλευτές να μην μπορούν να σταθούν σε δημόσιο χώρο από τις συνεχείς αποδοκιμασίες των δικών τους ψηφοφόρων και το πολυδιαφημισμένο ηθικό πλεονέκτημα να εξαφανίζεται, η σημερινή κυβέρνηση πληρώνει τη μνημονιακή της διακυβέρνηση, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Όχι μόνον από αυτές του Ιανουαρίου του 2015, εκεί η διαφορά είναι μεγαλύτερη και από το Γκραντ Κάνυον. Ακόμη όμως και από τις υποσχέσεις του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν ο λαός πίστεψε πως παρά την υπογραφή του τρίτου -και χειρότερου όπως αποδεικνύεται- μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να σώσει έναν μέρος της παρτίδας.

Σήμερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θυμώνουν, όταν τους αποκαλούν «ψεύτες» και προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα και κλασσικές μεθόδους προπαγάνδας να κάνουν το «άσπρο μαύρο». Δίνουν ακόμη υποσχέσεις, όταν αυταπόδεικτα κάνουν ακριβώς το αντίθετο: Επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι τα πράγματα πάνε καλά, γιατί δεν πάνε χειρότερα.

Επειδή, όμως, στην εποχή του Διαδικτύου, τα πάντα είναι τόσο φανερά και καθαρά όπως ο Ήλιος του καλοκαιριού, αρκεί μια απλή σύγκριση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατατέθηκε στις 30 Αυγούστου του 2015, για να φανεί η άβυσσος που χωρίζει τις υποσχέσεις τους από την καθημερινή τους πρακτική.

Στο πρόγραμμα επισημαινόταν ότι «Η συγκεκριμένη Συμφωνία υπογράφτηκε με πραξικοπηματικούς όρους μετά από έναν άνευ προηγουμένου εκβιασμό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αποτυπώνει τον συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της ΕΖ».

Σήμερα, ακριβώς έναν χρόνο μετά, η κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζει, υποστηρίζοντας ότι το ίδιο αυτό μνημόνιο έσωσε την Ελλάδα.

Και στη συνέχεια ξεδιπλώνεται ένα κρεσέντο απατηλών υποσχέσεων που ήδη μέσα σε 12 μήνες έχουν καταστρατηγηθεί σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ όπως όλα δείχνουν τα χειρότερα έρχονται...

Τότε, έλεγαν ότι «η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να μπορέσει να επιτελέσει ξανά το ρόλο του αιμοδότη της οικονομίας και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αποτελούν βασικά στοιχεία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Και υπόσχονταν: «Η πλήρης άρση των capital controls (ήδη καταγράφεται σημαντική χαλάρωση των αρχικών περιορισμών) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015».

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι στην πράξη αυτά ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυταπάτη και στην χειρότερη μια συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού, καθώς οι τράπεζες παραδόθηκαν στους ξένους δανειστές, ενώ τα capital controls ζουν και βασιλεύουν.

Έλεγαν, επίσης, ότι «το ελληνικό Δημόσιο αποκτάει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της διοίκησης του ΤΧΣ και των διευθυντικών στελεχών του μέσω μιας διαφανούς και αδιάβλητης διαδικασίας που θα επιβάλει η νεοσυσταθείσα επιτροπή σε συνεργασία με τους Θεσμούς».

Και υπόσχονταν ότι «αποφεύχθηκαν λύσεις όπως η ανεξέλεγκτη πώληση πακέτων δανείων σε επιθετικά κεφάλαια (hedge and vulture funds). Εντός του 2015 θα ολοκληρωθεί ειδική μελέτη σχετικά με τη νομική θωράκιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων μηχανισμών για τη μεταφορά των πιο προβληματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός των ισολογισμών των τραπεζών».

Δεσμεύονταν, εξάλλου, για στήριξη των επιχειρήσεων, μείωση των συντελεστών φορολόγησης και σήμερα, πιστεύοντας ότι ζούμε στη Χώρα των Λωτοφάγων, επιχειρούν να... πανηγυρίσουν όταν έχουν φορτώσει με νέους φόρους επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Έλεγαν συγκεκριμένα:

- Στήριξη επιχειρήσεων: μεσοπρόθεσμη μείωση των συντελεστών φορολόγησης για όσες επιχειρήσεις εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ακολουθούν πρότυπα φορολογικής συμμόρφωσης.

- Σταδιακή κατάργηση ειδικών εισφορών στα πλαίσια ενός δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος.

- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Μέχρι την κατάργησή του, εφαρμογή απαλλαγής για τα πρώτα πέντε χρόνια από την ίδρυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Επέκταση των κινήτρων για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% (ενδεικτικά 13% από 26%) για τα πρώτα 5 χρόνια και για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

Δεν χρειάζεται, φυσικά, να επισημανθεί ότι όχι μόνον δεν αυξήθηκαν οι απαλλαγές, αλλά οι επιβαρύνσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν με την αύξηση των εισφορών και των υπέρογκων προκαταβολών στη φορολογία.

Υπόσχονταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εδραιωθεί στη χώρα μας ένα νέο παραγωγικό και διατροφικό πρότυπο που θα βασίζεται σε μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Θα επανακαθορίζει το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στον Ευρωπαϊκό αλλά και διεθνή καταμερισμό και θα προωθεί συνεταιριστικά και συνεργατικά εγχειρήματα τα οποία θα ανταγωνίζονται σε ποιότητα και όχι σε κόστος παραγωγής».

Ωραία λόγια, για να αντισταθμιστούν οι φόροι που έφερε το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες, και φυσικά μένουν μόνον λόγια.

Υποτίθεται, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματούσε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που ήδη σημειολογικά αποκαλεί και αυτός «αποκρατικοποιήσεις». Τον Σεπτέμβριο του 2015 επισημαινόταν ότι μόλις 9 από τις 23 αποκρατικοποιήσεις που προωθούσε η κυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ θα προχωρούσαν και αυτές με αυξημένο τίμημα.

Αυτές θα ήταν τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, η ΔΕΣΦΑ, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Και στην πράξη; Το τίμημα όσων από τις βασικές αποκρατικοποιήσεις προχωρούν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν, ενώ για παράδειγμα η περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ξεπούλημα με τα μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ.

Και για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, ήδη προωθούνται οι αποκρατικοποιήσεις από τον αρχικό κατάλογο που δήθεν δεν θα γίνονταν: Πρώτη στη λίστα η Εγνατία Οδός, ένα έργο τελειωμένο που εκχωρείται με ψίχουλα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «χαρακτηριστικό των δύο προηγούμενων μνημονίων ήταν η γενικευμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μια προσπάθεια να αλλάξει βίαια το μοντέλο της απασχόλησης. Στόχος δεν ήταν άλλος από την κυριαρχία του μοντέλου της υπο-αμειβόμενης και υπερ-ευέλικτης εργασιακής σχέσης χωρίς προσωπική αξιοπρέπεια για τον εργαζόμενο και χωρίς κατοχυρωμένα θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Και υποστήριζε ότι «στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της εργασίας παραμένει η διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, με παράλληλη εγγύηση αξιοπρεπούς μισθού που θα επιτελεί τη βιοποριστική του λειτουργία».

Το τι ακριβώς συμβαίνει στην πράξη, το γνωρίζουν καλύτερα όσοι έχουν εργασία.

Σε σχέση με τη φορολογική πολιτική που θα εφάρμοζε η κυβέρνηση αν κέρδιζε τις εκλογές του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν: «Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, θα προχωρήσουμε σε ριζική αναμόρφωση με αλλαγή των τεκμηρίων, εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα προς τα υψηλότερα. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε περιορισμούς των εξαιρέσεων και των προνομιακών καθεστώτων που προσφέρουν δυνατότητες φοροαποφυγής.

Όσον αφορά τους φόρους περιουσίας, και ειδικότερα τον ΕΝΦΙΑ, θα προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών, ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων. Επιπλέον, θα προχωρήσουμε στην επιβολή του περιουσιολογίου εντός του 2015 όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διαπιστωθεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών».

Αυτές είναι ορισμένες από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που πετάχτηκαν στα σκουπίδια, ή έμειναν να σκονίζονται στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου μαζί με το διαβόητο πια «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

«Σανός πολυτελείας...»

Μέσα στις 65 σελίδες του προγράμματος υπάρχουν και δεκάδες άλλες παρόμοιες. Ακολουθεί ένα απάνθισμα χωρίς σχόλια:

«Η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με το μιντιακό κατεστημένο υλοποιείται».

«...Καταρτίζουμε τον πανελλαδικό χάρτη της φτώχειας και προχωράμε με στοχευμένες δράσεις με σκοπό περαιτέρω αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι δεν θα προκύψουν νέες μειώσεις συντάξεων λόγω των ενοποιήσεων» και θα προχωρήσει σε «σημαντική μείωση εισφορών για τις μεγαλύτερες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων και αύξηση των εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα»

«Προχωράμε στην ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών και την άμεση αναχώρηση των προσφύγων από τα νησιά»

«Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων».

Τελικώς ένα είναι ηλίου φαεινότερον: Η πολυπόθητη «Ελπίδα» του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε από λάστιχο...

Σχετικές ειδήσεις