ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγώνας δρόμου για προαπαιτούμενα και αξιολόγηση

Αγώνας δρόμου για προαπαιτούμενα και αξιολόγηση

«Τελειώστε με τα προαπαιτούμενα», διαμηνύει ο Τσίπρας στους αρμόδιους υπουργούς

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και με τα ταμειακά διαθέσιμα να αδειάζουν, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα σπριντ 30 ημερών για να «μπαλώσει τρύπες».

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή προς τους υπουργούς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις αρχές Νοεμβρίου και να ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση εντός της εβδομάδας.

Στόχος είναι η Ελλάδα να πάει στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου έχοντας κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα ώστε να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και στις 17 Οκτωβρίου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Τα προαπαιτούμενα που απομένουν θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας.

Πρόκειται για τον διαχωρισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας - θέμα αρμοδιότητας του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο που πρέπει να ολοκληρωθεί, είναι οι αλλαγές στην κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων, αρμοδιότητας του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε το Σάββατο από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για την πορεία των εργασιακών που αποτελεί το πλέον κρίσιμο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, με την Αθήνα να ελπίζει ότι με την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ώστε να αποφασιστεί στο τέλος του έτους αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Πιθανότερο σενάριο είναι, το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος, τουλάχιστον έως τις γερμανικές εκλογές, αρχές φθινοπώρου του 2017.

Το ελληνικό Πρόγραμμα -ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα- αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις και τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Στη συζήτηση θα τεθεί και το θέμα του χρέους.

Σχετικές ειδήσεις