ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Τηλεοπτικές άδειες: Σφοδρή αντιπαράθεση κατά την ακρόαση του Νίκου Παππά

Βουλή - Τηλεοπτικές άδειες: Σφοδρή αντιπαράθεση κατά την ακρόαση του Νίκου Παππά

Υψηλοί τόνοι και σφοδρότατες αντεγκλήσεις σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή (07/10/2016)στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου απαντούσε από τις 11:00 το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάςσε ερωτήσεις των βουλευτών για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Λίγο μετά τις 13:00 η συνεδρίαση διακόπηκε για σήμερα, λόγω της υποχρέωσης των βουλευτών να συμμετάσχουν σε ειδική εκδήλωση της Ολομέλειας της Βουλής προς τιμήν των Παραοολυμπιονικών του Ρίο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τα λοιπά, ο Νίκος Παππάς κλητεύθηκε ύστερα από αίτημα της αντιπολίτευσης, με την ενεργοποίηση σχετικού άρθρου του Κανονισμού, για τον έλεγχο που ασκήθηκε στη διαδικασία αδειοδότησης για τις τηλεοπτικές άδειες και τις συνθήκες διεξαγωγής του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, υπεραμύνθηκε τόσο της νομοθεσίας όσο και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε κατά τη δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, επισημαίνοντας πως «για πρώτη φορά υπήρξε ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Φωνές και καβγάδες

Η συζήτηση διακόπηκε αρκετές φορές, εξαιτίας των αντεγκλήσεων που υπήρχαν εντός της Επιτροπής, με «πρωταγωνιστές», τόσο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και της ΝΔ Μάκη Βορίδη όσο και με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αποκάλεσε «διαπλεκόμενο» τον κ. Παππά, προκαλώντας πανδαιμόνιο και σφοδρότατες αντιπαραθέσεις.

Ειδικότερα, τα πνεύματα «άναψαν» όταν ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ζήτησε από τον κ. Παππά να του απαντήσει αν τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Κοντομηνάς, πως «στείλατε άνθρωπό σας με σκοπό να χειραγωγήσει τις πολιτικές εκπομπές του σταθμού αυτού», είναι αλήθεια ή ψέματα και ο υπουργός Επικρατείας δεν απάντησε τότε ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον κ. Παππά και τον κ. Βενιζέλο.

Παππάς: Περιμένετε τη σειρά σας κύριε Βενιζέλο!

Βενιζέλος: Οχι το χέρι σας σε μένα, όχι το υφάκι αυτό σε εμένα! Δεν θα με διακόπτετε όταν μιλάω με την πρόεδρο!

Καββαδία (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) για Βενιζέλο: Κάποιοι πρέπει να επιβεβαιώσουν τις διαρροές περί ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας

Παππάς: Πότε πήρατε την άδεια να μιλήσετε;

Κύρια σημεία της τοποθέτησης του Νίκου Παππά:

Απαντώντας στον Σπύρο Λυκούδη (Το Ποτάμι)

- Σε ό,τι αφορά το τελικό τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες για εσάς μόνο κριτήριο υπήρξαν τα χρήματα;

Δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα, υπάρχουν και τα ηθικά και θα έπρεπε να όλοι να στηρίξουν τις προσπάθειες που κάνουμε για την ρύθμιση και αναμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ)

- Σε αυτούς που χρωστάνε δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και θα κλείσουν οι εταιρείες, όπως για παράδειγμα το Mega, τι θα πράξετε; Πώς θα προστατευθούν; Σκέφτεστε να τροποποιήσετε το νόμο για να προστατέψετε τους εργαζόμενους που βρίσκονται αντιμέτωποι με απάνθρωπες πρακτικές;

- Τα ζητήματα των δεδουλευμένων δεν μπορούμε να τα λύσουμε διά της αδειοδότησης. Τα θέματα αυτά άπτονται των εργασιακών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων αλλά και των αγώνων που κάνουν οι εργαζόμενοι για την προάσπιση των εργασιακών τους κεκτημένων.

- Τι γίνεται με τα ζητήματα διαφάνειας σε ό,τι αφορά τον τηλεοπτικό διαγωνισμό, όπως η ονομαστικοποίηση;

Υπάρχει πολύ συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Ο δικός μας νόμος ήταν μια τομή σε σχέση με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν με εμπλοκή μηντιακών εταιρειών σε υποθέσεις offshore κλπ.

- Ενώ στο δικό σας νόμο προβλεπόταν η συζήτηση για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες, μετά τη συνάντησή σας με τους προσωρινούς υπερθεματιστές, ακούστηκε πως το όλο θέμα μεταφέρεται στο απώτερο μέλλον. Τι ισχύει;

Κατ' αρχάς, πρέπει να σας πω πως ευχόμαστε να συσταθεί άμεσα και γρήγορα το ΕΣΡ, ώστε να λάβει σχετικές αποφάσεις και για τους θεματικούς και τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Για εμάς προτεραιότητα σε αυτή τη φάση ήταν οι άδειες εθνικής εμβέλειας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη)

- Εάν συγκρίνατε το νέο με το παλιό τηλεοπτικό τοπίο, έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο διαφάνειας και καταπολέμησης της διαπλοκής των τελευταίο καιρό;

Εάν θεωρήσουμε, λοιπόν, ότι ήρθη η κραυγαλέα διά του Συμβουλίου της Επικρατείας αντισυνταγματικότητα περί μη ύπαρξης αδειών, τότε ναι μιλάμε για να αναβαθμισμένο επίπεδο διαφάνειας.

- Ξέρετε ότι για τα τηλεοπτικά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας έχει κινηθεί μια βαρύτατη διαδικασία περί προσβολής των αξιών της ΕΕ;

- Αυτό που λέτε κύριε Βενιζέλο συνιστά μέγιστο πολιτικό ατόπημα. Δηλαδή, με κατηγορείτε για περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης. Θα ήθελα να σας πω πως ο ομιλών έχει υποστεί πολλάκις λογοκρισία. Είναι τουλάχιστον άστοχο να εκτοξεύονται κατηγορίες περί λογοκρισίας εναντίον αυτής της κυβέρνησης.

- Σας φαίνεται λογικό να υπάρχουν τιμήματα αυτού του ύψους για τις τηλεοπτικές άδειες με φόντο την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς; Γιατί ξεκινήσατε τον διαγωνισμό χωρίς να έχετε πει τι θα πράξετε με τους θεματικούς και περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς;

Πάμε 250 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια. Δεν νομίζω πως το τίμημα που καλούνται να καταβάλουν οι υπερθεματιστές είναι υπερβολικό από τη στιγμή που το σήμα του θα εκπέμπεται πανελλαδικά. Η μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας διατύπωσε το επιχείρημα πως μια χαμηλή τιμή εκκίνησης θα βοηθούσε και θα ενθάρρυνε την είσοδο υποψηφίων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Μπήκαν κανόνες και τα εχέγγυα που εμείς μπορούμε να δώσουμε, αφορούν αυτή καθαυτή η ρύθμιση της αγοράς.

Είμαστε στη φάση του σχεδιασμού και θα νομοθετήσουμε σύντομα για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου. Άρα, κανόνες, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να υπάρξει ομαλότητα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιάννη Αϊβατίδη (Χρυσή Αυγή)

- Δύο από τους υπερθεματιστές έχουν χαρακτηριστεί «διαπλεκόμενοι» και άλλοι δύο έχουν επίσης ύποπτα συμφέροντα; Εσείς πιστεύετε ότι έχετε πλέον αντιπαρέλθει τη διαπλοκή;

Η ρίζα του φαινομένου της διαπλοκής υπήρχε κυρίως στην Τηλεόραση. Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το φαινόμενο.

- Τι εξέλιξη υπάρχει ως προς την υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη;

- Ο κ. Σαββίδης είναι οριστικός υπερθεματιστής και έχει καταβάλλει το τίμημα της πρώτης δόσης και βεβαίως η υπόθεσή του θα ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Μάκη Βορίδη (ΝΔ)

Η αναβολή στη διάσκεψη του ΣτΕ και οι παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων του Δικαστήριο σας έχει προβληματίσει;

Σταματήστε να συκοφαντείτε τον διαγωνισμό, μετακινούμενοι διαρκώς από τις πολιτικές θέσεις σας και ελάτε να φτιάξουμε νέο ΕΣΡ.

- Εσείς τον κ. Καλογρίτσα τον ξέρετε; Έχει έρθει σε εκδηλώσεις του κόμματός σας; Έχει παρακολουθήσει ομιλίες σας; Πήρε ο Καλογρίτσας δημόσιο έργο μετά τη νομοθέτηση της κατάτμησης;

- Ναι, ισχύει ότι τον ξέρω. Όσο για τον εάν πήρε δημόσιο έργο, έγινε νόμιμος διαγωνισμός. Ο Ιωάννης Καλογρίτσας δεν ασκεί κατασκευαστική δραστηριότητα και ορθώς κατέθεσε αίτηση για τηλεοπτική άδεια. Καλή τυχή στις μηνύσεις που έχετε καταθέσει, κ. Βορίδη, γιατί αποτελούν πράξη πολιτικής ανηθικότητας. Σας καλώ ειλικρινώς ακόμη και τώρα να συστήσουμε από κοινού νέο ΕΣΡ και όπως έλεγε κι ο Σαμαράς, ας ρίξουμε «σφουγγάρι» στα 27 χρόνια που δεν είχε γίνει τίποτα.

- Λέει αλήθεια ή ψέματα ο Κοντομηνάς για αυτά που σας καταγγέλλει;

Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Τα περί επιρροής μας στους καναλάρχες δεν έχουν τεκμηριωθεί. Εάν ο κ. Κοντομηνάς επιθυμούσε διακαώς να λάβει άδεια, θα έπρεπε να είχε υπερθεματίσει.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Αννέτας Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ)

- Για το εάν ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και εάν φοβάται παρέμβαση της Κομισιόν: Η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους καθώς και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Όσο για την Κομισιόν, όσες φορές η Επιτροπή έχει κληθεί να σχολιάσει για τα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, επιμένει πως η αρμοδιότητα βρίσκεται αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά.

- Για την υπόθεση Καλογρίτσα και τις αιτιάσεις περί προνομιακής μεταχείρισής του συγκεκριμένου επιχειρηματία: Είναι σαφές πως γύρω από τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα ένα κλίμα, ώστε να τρωθεί το κύρος του διαγωνισμού. Εγώ περιβάλλω με την απόλυτη εμπιστοσύνη μου τα μέλη της Γ.Γ. Ενημέρωσης για τις αποφάσεις τους. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και δεν κάμφθηκαν από κανένα και για κανένα και ήταν πολλοί εκείνοι που στενοχωρήθηκαν, επειδή δεν κατάφεραν να κάνουν κακό στο κύρος του διαγωνισμού.

- Στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μια «αεροπειρατεία», είχε υποκλαπεί ο τηλεοπτικός αέρας της χώρας από μια συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών. Εμείς, με την παρέμβασή μας, «σπάμε» αυτή την αεροπειρατεία.

- Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δόθηκαν μόνον τέσσερις τηλεοπτικές άδειες: Στο νόμο 4339/2016 βάλαμε αυστηρούς όρους για τον αριθμό των απασχολουμένων για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και δεχθήκαμε σφοδρότατη κριτική. Εμείς προστατεύουμε το δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν τη δουλειά τους. Για ένα πλήθος καναλιών που de facto δεν είναι βιώσιμο, επιλέξαμε τον αριθμό «τέσσερα» για τις τηλεοπτικές άδειες, με βάση τη διεθνή εμπειρία αλλά και την ελληνική πραγματικότητα.

- Για τις επικρίσεις που δέχεται από τους καναλάρχες, ο κ. Παππάς είπε ότι έχει στοχοποιηθεί συγκεκριμένα από τον επιχειρηματία του Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά, λέγοντας: «Τόσο αυτός, όσο και οι δημοσιογράφοι του με καθυβρίζουν εδώ και καιρό».

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα απορρίφθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας (11 έναντι 9) το αίτημα της ΝΔ για ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών των προσώπων που εμπλέκονται στην διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Κρίθηκε ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της αποδοχής της παρεμφερούς πρότασης του Ευ. Βενιζέλου, βάσει της οποίας, κλήθηκε σε ακρόαση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να απαντήσει για το θέμα, διαδικασία η οποία εξελίσσεται αυτή την ώρα.

Σε επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής θα κληθούν οι υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Εξάλλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως επιχείρημα για την απόρριψη της πρότασης, αξιοποίησαν το γεγονός ότι υφίσταται δικαστική διαδικασία, μετά τη μήνυση που υπέβαλε η ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις