ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρ. Μπαλτάς: Η σύγκρουση με τα κανάλια ήταν αναπόφευκτη

Αρ. Μπαλτάς: Η σύγκρουση με τα κανάλια ήταν αναπόφευκτη

Για τα όσα συνέβησαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις αλλά και τον δρόμο προς τον σοσιαλισμό, μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

«Ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό είναι μακρύς και κάθε στιγμή σε φέρνει μπροστά σε ερωτήματα, διλήμματα και αποφάσεις που δεν περίμενες. Ξέρουμε ότι το να είσαι στην κυβέρνηση μιας χώρας, δεν σημαίνει ότι ελέγχεις και τη χώρα σε επίπεδο μηχανισμών ή εμποδίων», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, επισημαίνοντας ότι η όλη πορεία συναρτάται από το πώς ξεπερνάς αυτά τα εμπόδια και απλώνεις το σύνολο των ιδεών σου, σε σχέση και με αυτές τις συγκρούσεις.

Ο κ. Μπαλτάς αναφερόμενος στον «επώδυνο συμβιβασμό» του μνημονίου υπογραμμίζει ότι, τόσο στις «γκρίζες ζώνες» του όσο και στους τομείς όπου δεν υπάρχουν a priori υποχρεώσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεδιπλώσει ένα πρόγραμμα.

Στην ερώτηση για το πότε είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση στα διάφορα προβλήματα που εντοπίζονται, ο υπουργός, παραδέχεται ότι σε κάποιους χώρους, όπως με τα κανάλια, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. «Υπάρχουν εστίες» συνεχίζει, «όπου συναντάμε μια “παράδοση” που δεν είναι συνδικαλισμός, αλλά συναλλαγή. Αρχίσαμε να ξηλώνουμε το κουβάρι και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Τα παγιωμένα συμφέροντα δεν μπαίνουν σε καμία λογική έλλογης ένταξης σε μια κοινωνία με κανόνες.

Είναι ζητήματα που δεν αφορούν στον σοσιαλισμό ούτε καν στον “κανονικό” καπιταλισμό και μας αναγκάζουν να συγκρουστούμε».

Για τον χαρακτήρα της σοσιαλδημοκρατικοποίησης που αποδίδουν ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπαλτάς αποκλείει κάθετα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας ότι την εποχή που υπέγραφε τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν μόνος εναντίον όλων με όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία εναντίον του». Σήμερα, προσθέτει, αντί να σοσιαλδημοκρατικοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τη δυναντότητα να αριστεροποιηθεί η κοινωνία.

Σχετικές ειδήσεις