ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για ΣτΕ: Απόφαση δεν υπάρχει - Eκτροπή οι διαρροές - Δικαστές έχουν ποινικές ευθύνες

Κατρούγκαλος για ΣτΕ: Απόφαση δεν υπάρχει - Eκτροπή οι διαρροές - Δικαστές έχουν ποινικές ευθύνες

Για θεσμική εκτροπή και για επίορκους δικαστές που έχουν ποινικές ευθύνες έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξαπολύοντας νέα, σφοδρότατη επίθεση στους δικαστικούς του ΣτΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

«Τεχνικά απόφαση δεν έχουμε, δεν υπάρχει, είναι παρανομία η διαρροή της απόφασης και του σκεπτικού... Όλα τα συστημικά ΜΜΕ, ειδικά τα έντυπα είχαν πλήρες ρεπορτάζ, η Αυγή δεν είχε» τόνισε, δηλώνοντας πως ο δικαστής που διαρρέει την απόφαση είναι επίορκος.

«Ο δικαστής είναι επίορκος... Έδειχνε έμπρακτα τάση συνεργασίας με αυτούς που θα έλεγχε, αυτό δείχνει τάση εκτροπής, δείχνει προδιάθεση να πάνε στα ΜΜΕ, παραβιάζουν τον όρκο τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε για υποκρισία τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι στο νόμο του 2007, ο αρμόδιος υπουργός μπορούσε να αδειοδοτήσει κανάλια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

«Eπιλέξαμε τον Βύρωνα Πολύδωρα για την επίτευξη συναίνεσης παρότι είναι πολύ συντηρητικός άνθρωπος, εγώ τον σέβομαι παρότι οι απόψεις του είναι διαμετρικά αντίθετες με τις δικές μου... Διεγράφη επειδή ήταν αντίθετος στον ΕΝΦΙΑ... Δεν ήταν ο μόνος που μίλαγε για τη ΧΑ» πρόσθεσε.

Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση, και ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση, για τακτική κωλυσιεργίας στο θέμα συγκρότησης του ΕΡΤ.

Για το Εργασιακό, το Ασφαλιστικό

Μιλώντας ο Γ. Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1 σχετικά με την πίεση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση και τις μειώσεις στις συντάξεις υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης λέγοντας «εμείς στήσαμε στα πόδια του το Ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες, δεν είχε καμιά οριζόντια μείωση των συντάξεων, στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανϋπολόγισε και τις παλιές συντάξεις», είπε στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η αύξηση των εισφορών αποφασίστηκε για να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, ενώ είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα των Ταμείων είναι τα ελλείμματα.

«Όσο είμαστε εμείς Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις», υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, ενώ σε ότι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είπε «”ψαλιδίστηκαν” μόνο για 220.000 συνταξιούχους, αλλά “τι να κάνουμε”», προσθέτοντας πάντως ότι δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, όπως αναφερόταν.

Δεν δώσαμε «αίμα», όπως ζητούσε το ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ ζήτησε «αίμα», εμείς δεν δώσαμε «αίμα». Το Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της α΄ αξιολόγησης κι έχει κλείσει οριστικά. Δεν ξανανοίγει το Ασφαλιστικό. Εμείς αν αλλάξουμε κάτι, είναι να παγώσουμε τις οφειλές και να επιτρέψουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και να επιτρέψουμε επαγγελματικά ταμεία, αυτό όμως δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί», επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας.

Οι μειώσεις στις συντάξεις

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε «περήφανος για την εθνική σύνταξη, την οποία καθιερώσαμε, ενώ σε όλη την Ευρώπη η πορεία ήταν αντίθετη», ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις από το 2012 και εξής, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι στηρίχθηκε στην άποψη πως υπήρχαν οριζόντιες περικοπές.

Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν όριζε το δικαστήριο την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους (!), σημειώνοντας ότι με τις δικές του ενέργειες «προστατεύτηκαν» οι συντάξεις ως τα 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριων κι επικουρικών συντάξεων).

Δεν θέλαμε να κοπεί το ΕΚΑΣ

Σε ότι αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Κυβέρνηση «το θυσίασε» για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «πριν από τον Ιανουάριο του 2015, όταν πιστεύαμε ότι η διαπραγμάτευση θα πήγαινε καλύτερα, πράγματι είχαμε υποσχεθεί επαναφορά του ΕΚΑΣ, όμως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς είχε ψηφιστεί η κατάργηση του, στο πλαίσιο του επώδυνου συμβιβασμού, για να μην πάει η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία».

Για τα εφάπαξ

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πληρωθεί κανένα εφάπαξ κι ότι η δόση από τους δανειστές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την καταβολή εφάπαξ, ο Υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «από το 2013 δεν είχε πληρωθεί κανένα εφάπαξ. Εμείς έχουμε δώσει ως τώρα 200 εκ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 50 εκ. ευρώ».

Επίδομα εργασίας αντί για επίδομα ανεργίας

Αναφερόμενος στην σκληρή διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε «εμείς έχουμε θέσει έναν όρο, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η ουσία και ήδη στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης - και σε πολλά θέματα - όπως στην επιστροφή των κλαδικών συμβάσεων είναι θετικοί», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα θέσπισης υποκατώτατου μισθού, καθώς έχει θεωρηθεί παράνομος από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

«Η Επιτροπή Σοφών προτείνει να μπορεί το Κράτος να ενισχύει το εισόδημα του εργαζομένου που «πέρασε» από πλήρη απασχόληση σε μερικής απασχόλησης σύμβαση, με στόχο να μην κατρακυλήσουν οι μισθοί σημαντικά. Το νόημα της πρότασης είναι ο μισθός του εργαζόμενου να μείνει στο ύψος που είχε πριν γίνει υπάλληλος μερικής απασχόλησης, ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση των θέσεων εργασίας», είπε ο Υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με παρέμβαση του συνδικάτου της επιχείρησης.

Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο

Σε ότι αφορά την πίεση για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, αυτό λέει η ανεξάρτητη επιτροπή των ειδικών, αποκρούοντας τις θέσεις του ΔΝΤ για την ανταπεργία και άλλα, καθώς είμαστε στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης».

«Αν πουν σε όλα αυτά όχι, θα συνεχίσουμε αν επιμένουμε για να περάσουμε τις θέσεις μας. Προσέξτε την διαφορά, δεν θα κρατήσουμε την αναπνοή μας για να τους απειλήσουμε. Έχουμε ήδη «πάει» στην Ευρώπη για να στηρίξει την θέση μας. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε μονομερώς, διότι μας υποστηρίζουν τα ευρωπαϊκά όργανα», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συνδέεται με μείωση του αφορολόγητου – «αυτό έχει κλείσει, μαζί με το Ασφαλιστικό στην πρώτη αξιολόγηση» - είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι η Αθήνα επιμένει ότι οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί από την υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων το 2016, θέση που όμως, όπως ομολόγησε κι ο Υπουργός Εργασίας, αμφισβητούν οι δανειστές.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr