ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΣΡ: «Βατερλώ» της κυβέρνησης στη Διάσκεψη των Προέδρων - Η επόμενη ημέρα

ΕΣΡ: «Βατερλώ» της κυβέρνησης στη Διάσκεψη των Προέδρων - Η επόμενη ημέρα

Το απόλυτο αδιέξοδο σημειώθηκε κατά τη χθεσινή (31/10/2016) Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), με τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, θέτοντας ως προϋπόθεση την άμεση απόσυρση του νόμου Παππά, ώστε να υπάρξει η όποια συναίνεση για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας Μαξίμου – Πειραιώς για να βρεθεί η χρυσή τομή και να επιτευχθεί συναίνεση για το ΕΣΡ, μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Κάηκε» ο Πολύδωρας - Επιμένει η ΝΔ στην απόσυρση του νόμου Παππά ώστε να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ - Την Πέμπτη (3/11) η νέα μεγάλη μάχη στη Βουλή

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ήττα της κυβέρνησης, η οποία κινούνταν με σπασμωδικό τρόπο καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, έγκειται στο γεγονός ότι η υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα αποσύρθηκε οριστικά και αντικαταστάθηκε διά του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, από αυτή του Ροδόλφου Μορώνη για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ και του Βασίλη Μουλόπουλου για την αντιπροεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής.

Τελικώς και αυτή η πρόταση έπεσε στο κενό, καθώς η εισήγηση του κ. Βούτση δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 των μελών που απαρτίζουν τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ενδεικτικά, μόνο 16 βουλευτές ψήφισαν «ναι», δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Μετά και την εξέλιξη αυτή και κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Βούτση, αποφασίστηκε να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων των Βουλής πιθανότατα την Πέμπτη (03/11/2016).

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Έπειτα από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων, έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Βουλής. Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, πιθανότατα την Πέμπτη, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ».

Όλα όσα έγιναν στη Διάσκεψη των Προέδρων - Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

«Είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων που συνέρχεται σήμερα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Ο προταθείς ως πρόεδρος του ΕΣΡ, γνωρίζετε πολύ καλά καθώς υπήρξε συνοδοιπόρος σας και εξέχον στέλεχος της παράταξης σας ότι ήταν και πολιτικός αντίπαλος της παράταξης μας εδώ και 30 συναπτά χρόνια», είπε για τον Β. Πολύδωρα απευθυνόμενος στη ΝΔ και πρόσθεσε: «Εγώ προσωπικά και άλλοι συνάδελφοι μου στα ζεστά χρόνια του 2006, 2007 έχουμε συγκρουστεί δημοσίως επί της ουσίας για σοβαρά ζητήματα και είχαμε ασκήσει κριτική και είχαμε ισχυρή ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση. Και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας, στη συνάντηση που είχαμε μου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήθελε η υποψηφιότητά του να αποτελεί μια οριακή πρόταση ή μια πρόταση μιας παρατάξεως, ακριβώς επειδή ήταν μια προσπάθεια μιας ευρείας συμφωνίας. Γι΄αυτό δεν νομίζω και δεν θέτω την πρόταση σε ψηφοφορία εν συνόλω», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρότεινε διακοπή για λίγη ώρα της Διάσκεψης.

Ο κ. Βούτσης ζήτησε το διάλειμμα ώστε οι υπηρεσίες να συντάξουν τη νέα πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ ώστε η πρόταση αυτή να τεθεί είτε σε συζήτηση είτε αμέσως σε ψηφοφορία.

Η νέα πρόταση πάνω στην οποία καλούνταν να τοποθετηθούν τα κόμματα, ήταν η εξής:

Πρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μουλόπουλος

Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγόρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Δένδιας: Δεν θα ψηφίσουμε καμία πρόταση

«Εκφράσαμε αντίθεση στο νόμο Παππά και την τροπολογία 2Α. Το ΣτΕ δικαίωσε τις αιτιάσεις μας. Είπαμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τις αντισυνταγματικές διατάξεις. Τότε θα συναινέσουμε για ΕΣΡ. Η κυβέρνηση ύβρισε τη δικαιοσύνη. Δια του πρωθυπουργού έκανε πρόταση για προέδρο και κατέληξε να καταθέσει τροπολογία αναστολής του 2Α, δέκα λεπτά πριν τη διάσκεψη. Δεν είναι επαρκές ως διατύπωση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη διατύπωση του κειμένου που θα ήταν επαρκής συνθήκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Σας είπε ο Μεϊμαράκης ότι δεν έχει έννοια η αντιπαράθεση για τα πρόσωπα. Μου είχε δοθεί εντύπωση ότι συμμερίζεστε την άποψη, αυτή τη στιγμή ανασκευάζεται τη στάση σας και μετά τη μη συμφωνία για Πολύδωρα προκαλείται νέα ψηφοφορία για τον Ρ. Μορώνη. Νομίζω είναι άστοχο, ατελέσφορο, ανώφελο και δεν επιδιώκει το στόχο για το ΕΣΡ. Να ακολουθηθεί η άποψη Μεϊμαράκη-Κακλαμάνη. Να σταματήσουμε εδώ. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, και σας δηλώνω ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουμε και καμία άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε στο κείμενο για την κατάργηση του νόμου, να επανέλθουν οι αρμοδιότητες και μετά θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ».

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

Β. Μεϊμαράκης: Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα καθήκοντά του

Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία για την συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, αναφέρθηκε από την πλευρά του o Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημείωσε επίσης ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων δεν βοηθάει, πολύ περισσότερο που εν προκειμένω το ζήτημα αφορά τα κανάλια.

«Δεν κάνει να λέμε δημοσίως ονόματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας. Όπως έδρασε ο πρωθυπουργός, ήθελε μάλλον να κάψει και αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αντί η κυβέρνηση να έρθει και να βοηθήσει εσάς στο έργο σας, έφερε ένα νόμο που αφαίρεσε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και παρατήρησε ότι η «γέφυρα» για την οποία σήμερα μιλάει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε γίνει πέρσι αντί για τον νόμο 4339/2015.

Δεν συμμερίστηκε επίσης την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές.

Αφού δήλωσε, δε, ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, κατέληξε:

«Η κυβέρνηση καλλιεργεί την καχυποψία διότι επέλεξε να αναμιχθεί στον ποιον θα προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν συμφωνούμε με την πρόταση Μουλόπουλου


«Σωστή η απόσυρση Πολύδωρα. Η πρώτη πρόταση είχε στόχο να μην βγει ΕΣΡ από τη διάσκεψη. Απολύτως άστοχη. Και απεσύρθη. Είναι βήμα καλής θέλησης. Δεν συμφωνούμε με τον Βασίλη Μουλόπουλο. Να δείτε τη σύνθεση της θέσης προέδρου - αντιπροέδρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος», τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου το προεδρείο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας και να του ζητήσει να αλλάξει την τροπολογία και να μην προβλέπει αναστολή, αλλά κατάργηση. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Βούτση να εγγυηθεί ότι εφόσον προβλεφθεί κατάργηση, δεν θα αλλοιωθεί ο πυρήνας της διάταξης. Εξέφρασε, δε, και αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Ποτάμι: Δεν θέλουμε ως αντιπρόεδρο τον Μουλόπολο

«Δεν έχουμε αντίρρηση στη σύνθεση, έχουμε αντίθεση προς την ιδιότητα του αντιπροέδρου για τον Μουλόπουλο. Ας είναι μέλος του ΕΣΡ, αλλά να μην βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου».

Μετά τις αντιδράσεις ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απέσυρε τελικά την υποψηφιότητα του Βασίλη Μουλόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου, αλλά ούτε αυτό στάθηκε αρκετό για να υπάρξει η πολυπόθητη συναίνεση καθώς με 16 ναι, 6 παρών, 1 όχι και μια απουσία (αυτή της Χρυσής Αυγής) δεν πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύνθεση του ΕΣΡ, αφού δεν συμπληρώθηκαν τα απαιτούμενα 4/5 των ψήφων.

«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική;», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ο κ. Λυκούδης.

ΚΚΕ: Δηλώνουμε παρών

«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.

ΑΝΕΛ: Το ΕΣΡ ήταν ανύπαρκτο, αδέκαστος ο Βύρων Πολύδωρας

«Το ΣτΕ είχε πάρει το 2011 απόφαση, ότι όλο το τοπίο είναι αντισυνταγματικό, και ακολούθησε η απόφαση για την υποχρέωση είσπραξης τελών συχνοτήτων. Ο περίφημος διαγωνισμός για την DIGEA δεν έγινε από το ΕΣΡ», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τόνισε ότι το ΕΣΡ ήταν ανύπαρκτο, σημειώνοντας ότι είχε φτάσει μέχρι του σημείου να έχει σχεδόν ισόβιο πρόεδρο.

Ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι ο νόμος Παππά, αλλά ένας νόμος που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Για τον Βύρωνα Πολύδωρα είπε ότι είναι αδέκαστος και ποτέ δεν είχε σχέση με οτιδήποτε απαξίωσε το πολιτικό προσωπικό, εδώ και χρόνια.

Χρυσή Αυγή: Ψηφίζουμε παρών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει παρών. Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».