ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο «αντάρτικο» Σκουρλέτη: «Όχι» στην πώληση του 17% της ΔΕΗ

Νέο «αντάρτικο» Σκουρλέτη: «Όχι» στην πώληση του 17% της ΔΕΗ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του υπουργού Περιβάλλοντος με το Μαξίμου – Μετά το «μπλόκο» για την επένδυση στις Σκουριές, ο Πάνος Σκουρλέτης βάζει φρένο και στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον, και η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα, ώστε οι επόμενες γενιές να αισθανθούν την ασφάλεια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που ένοιωσαν οι προηγούμενες» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην ενεργειακή λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας.

Με φόντο το εργοτάξιο και τις εγκαταστάσεις της νέας λιγνιτικής μονάδας που κατασκευάζεται, την "Πτολεμαΐδα 5", ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει την δυνατότατα να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και στο πλαίσιο ενός νέου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα σέβεται την ανάγκη για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, αλλά θα δίνει ταυτόχρονα και το μερίδιο εκείνο που αναλογεί στον λιγνίτη και στα άλλα εθνικά καύσιμα.

«Θέλουμε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που θα εξασφαλίζει ασφαλείς και φθηνές υπηρεσίες στον πολίτη, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας» τόνισε.

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά ορισμένων που «κινδυνολογούν ασύστολα και ανεύθυνα εις βάρος της ΔΕΗ» τους οποίους χαρακτήρισε «πολιτικάντηδες» και τόνισε πως «όσοι προσπαθούν να κερδοσκοπούν εις βάρος της θα διαψευστούν».

Στο ερώτημα εάν οι απόψεις του για την ΔΕΗ εκφράζουν την κυβέρνηση, δήλωσε ότι «οι απόψεις της κυβέρνησης δεν εκφράζονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - και αυτές ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν».

Ο κ. Σκουρλέτης υπενθύμισε όσα συμφωνήθηκαν εσχάτως, όπως ο δια νόμου δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ, η πώληση μεριδίου του σε τιμές αγοράς και η κατάργηση του νόμου που προέβλεπε τη «μικρή ΔΕΗ».

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι υπέρμαχος της άποψης να μην πωληθεί το 17% του ποσοστού της ΔΕΗ που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά να μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Και όπως δήλωσε, «πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ».

Ο ΑΗΣ Καρδιάς, είναι ένας σταθμός με τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 1200 ΜW που βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να σταματήσει την λειτουργία του. Μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο του σταθμού, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι «το ποσοστό του Δημοσίου στην ΔΕΗ, δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 51%», και υπερασπίστηκε τις στρατηγικές συνεργασίες που κάνει η επιχείρηση με την κινεζική CMEC για την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας στην Μελίτη της Φλώρινας. Μίλησε επίσης αναλυτικά για την προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αναφέροντας πως «500.000 καταναλωτές έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ» και αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι «υπάρχει εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα που λυμαίνεται την καταγραφή της κατανάλωσης στους μετρητές της ΔΕΗ» όπου με ειδικό λογισμικό αλλάζουν ακόμη και τα νούμερα στο κοντέρ των μετρητών.