Και άλλη παραίτηση-βόμβα στην κυβέρνηση: Τα «βρόντηξε» και ο γ.γ Διαφάνειας

Και άλλη παραίτηση-βόμβα στην κυβέρνηση: Τα «βρόντηξε» και ο γ.γ Διαφάνειας

Η αποπομπή του Νίκου Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με τη μία παραίτηση να διαδέχεται την άλλη. Ήταν η σειρά του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, να κλείσει την πόρτα πίσω του αφήνοντας αιχμές για θεσμικές υποχώρησεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου στην ανακοίνωση του, αφού περιγράφει το νομοθετικό έργο που ανέλαβε, σημειώνει ότι κάθε θεσμική υποχώρηση κοστίζει ακριβά, κάνοντας ειδική αναφορά στις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κλείνει ένας κύκλος 20 μηνών. Με τους συνεργάτες μου αναλάβαμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξάλειψη των διακρίσεων: ενισχύσαμε την αντιρατσιστική νομοθεσία, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και του ρατσισμού. 
 
Η θέσπιση ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των φυλακών και η επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης βρίσκονται στη Βουλή για ψήφιση. Δουλέψαμε για μια Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. 
 
Ευχαριστώ τον Νίκο Παρασκευόπουλο γιατί με τίμησε με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του. Ευχαριστώ ολόψυχα τους συνεργάτες μου, ήταν τιμή μου που δούλεψα μαζί τους. Εύχομαι ολόψυχα στον νέο Υπουργό καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. 
 
Κλείνω αυτόν τον κύκλο με τη βεβαιότητα πως στη σημερινή συγκυρία κάθε θεσμική υποχώρηση κοστίζει πολύ ακριβά, είτε αφορά στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας είτε στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων. Όμως η προσπάθεια για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαρκής. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαι παρών».