ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ζητήσει ο Ομπάμα στην Αθήνα

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ζητήσει ο Ομπάμα στην Αθήνα

Υπέρ της απομείωσης του χρέους θα ταχθεί ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Με βάση το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως «ο Πρόεδρος Ομπάμα ταυτίζεται με το ΔΝΤ, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί».

Ειδικότερα, «θα ζητήσει ελάφρυνση χρέους», ενώ «θα επαινέσει την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις», με την προσθήκη ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την δήλωση του εκπροσώπου του Λ. Οίκου, «ο Πρόεδρος Ομπαμα ήθελε χρόνια να επισκεφτεί την Ελλάδα, αναγνωρίζει τις θυσίες ελληνικού λαού και με την επίσκεψη στέλνει μήνυμα στήριξης».

Το ταξίδι αυτό είναι το τελευταίο που κάνει ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, όπου θα περιηγηθεί στον Παρθενώνα, θα εκφωνήσει ομιλία για την παγκοσμιοποίηση και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έπειτα θα μεταβεί στην Γερμανία όπου θα έχει επίσημο δείπνο με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα τους την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, κατά τις συναντήσεις του στην Γερμανία ο Ομπάμα θα συζητήσει την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και την Συρία.

Στο Περού, τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του, θα παραβρεθεί στην σύνοδο κορυφής της APEC (Οικονομική Σύνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) και κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα Λίμα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Το ταξίδι θεωρείται το αποχαιρετιστήριο του απερχόμενου προέδρου καθώς και μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η υποστήριξη στις συμφωνίες που υπεγράφησαν υπό την προεδρία του Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμφωνίες για το εμπόριο και το κλίμα.

Σχετικές ειδήσεις