ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρόεδρος ΗΠΑ: «Δύσκολη μέρα» για τον Τραμπ - Επικοινωνία με Ολάντ

Νέος πρόεδρος ΗΠΑ: «Δύσκολη μέρα» για τον Τραμπ - Επικοινωνία με Ολάντ

Νέος πρόεδρος ΗΠΑ:Την Πέμπτη (10/11) ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο σε ένα πρώτο τετ α τετ που διήρκησε 90 λεπτά.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται για μια «φορτωμένη ημέρα», καθώς σκοπεύει να προχωρήσει σε «σημαντικές αποφάσεις» σχετικά με τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώνουν και θα αναλάβουν μαζί την διακυβέρνηση της χώρας, έπειτα από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

«Φορτωμένη αναμένεται η σημερινή ημέρα στη Νέα Υόρκη. Θα λάβω σύντομα πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ηγετικές θέσεις στην κυβέρνηση» ήταν το μήνυμα που έγραψε σήμερα το πρωί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο μεγιστάνας.

Την Πέμπτη (10/11) ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο σε ένα πρώτο τετ α τετ που διήρκησε 90 λεπτά. Κατόπιν μετέβη στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, όπου στεγάζονται η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εκτός από την περιήγηση που έκανε στους χώρους του κτηρίου μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια και τον επόμενο αντιπρόεδρο της χώρας Μάικ Πενς, ο δισεκατομμυριούχος συναντήθηκε με τον Πολ Ράιαν και τον Μιτς Μακόνελ, τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αντίστοιχα.

Τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του Ντόναλντ Τραμπ ενισχύθηκαν μετά την εκλογή του την Τρίτη στον προεδρικό θώκο. Ο ουρανοξύστης που φέρει το όνομά του στη Νέα Υόρκη, στην 5η Λεωφόρο, έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό φρούριο που περιστοιχίζεται από κομμάτια μπετόν τα οποία τοποθέτησε η αστυνομία της πόλης, ενώ επίσης υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία.

Η κυκλοφορία διακόπηκε στο τμήμα της 56ης οδού κατά μήκος του Ουρανοξύστη Τραμπ έως την λεωφόρο Μάντισον, και η πρόσβαση στους πεζούς έχει περιοριστεί. Το ίδιο και στην 5η λεωφόρο μεταξύ της 56ης και 57ης οδού. Σημεία ελέγχου έχουν επίσης οριστεί και ένα ασθενοφόρο βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση.

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ολάντ-Τραμπ

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησαν σήμερα σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν κατά την οποία συμφώνησαν να διευκρινίσουν και να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους σε σημαντικά θέματα όπως για παράδειγμα το Μεσανατολικό και την Ουκρανία, έκανε γνωστό μια πηγή από το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ.

Η πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη διήρκησε μεταξύ 7 και 8 λεπτών και πραγματοποιήθηκε σε «καλό κλίμα».

Οι δυο τους «συμφώνησαν να εργαστούν μαζί σε σημαντικά θέματα προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους, όπως σχετικά με τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", την Ουκρανία, τη Συρία, τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που συνάφθηκε στο Παρίσι» επισήμανε η ίδια πηγή.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο επίσης μια πηγή από το μέγαρο των Ηλυσίων, οι δύο άνδρες «επισήμαναν την ιστορία και τις αξίες που οι δύο χώρες μοιράζονται, τις σχέσεις φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ».

Παράλληλα, η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να μην αγνοήσει τις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία και το Χαλέπι, όταν καθίσει για να συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, δήλωσε επίσης πως το ΝΑΤΟ θα είναι «νεκρό» αν οποιοδήποτε από τα μέλη του αρνηθεί να προστρέξει για να υπερασπιστεί ένα άλλο που δέχεται επίθεση.

Ο Τραμπ είχε εγκωμιάσει επανειλημμένα τον Πούτιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και είχε αμφισβητήσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπίζονται συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν επωμίζονται οι ίδιοι το μερίδιο που τους αναλογεί από το οικονομικό κόστος της συμμαχίας.

«Είναι καλό πράγμα όταν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει αμέσως διάλογο με τονΡώσο πρόεδρο. Είναι καλό και έχει την πλήρη υποστήριξή μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, μέλος της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί είναι να ξεχάσει, να ξεχάσει την προσάρτηση της Κριμαίας, να ξεχάσει τον υβριδικό πόλεμο στην Ουκανία που συνεχίζεται, να ξεχάσει τον βομβαρδισμό του Χαλεπιού», πρόσθεσε η γερμανίδα υπουργός.

Σχετικές ειδήσεις