ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Τσίπρας πάει σε πρόωρες εκλογές το 2017»

«Ο Τσίπρας πάει σε πρόωρες εκλογές το 2017»

Ειδήσεις | Πρόωρες εκλογές: «Σε οριακό σημείο πλησιάζει η ελληνική κρίση μετά από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, καθώς η κυβέρνηση, με μειωμένες πλέον πολιτικές αντιστάσεις, έχει να αντιμετωπίσει τις άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών».

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο περιγράφεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να «πέφτει», εξετάζει την επιλογή διεξαγωγής εκλογών μέσα στο 2017, καθώς περιορίζονται οι ελπίδες του να κερδίσει υποχωρήσεις επί της ελάφρυνσης του χρέους ή επί της λιτότητας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Το ρεπορτάζ επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους που υποστηρίζουν πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για εκλογές κι οι οποίοι ισχυρίζονται πως θα επαναξιολογήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων μέσα στο Γενάρη, πιέζοντας τους δανειστές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Σύμφωνα με την WSJ, οι εκλογές θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός «σκληρού» μνημονιακού προγράμματος, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο να «πέφτουν» οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το 2009.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προηγούμενοι αγωνίζεται», όπως τονίζει το δημοσίευμα, «να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια χώρα που υποφέρει από την ύφεση και τη λιτότητα».

«Μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2017 θα αποτελούσε μια νέα δοκιμασία για τη συνοχή της Ε.Ε., της οποίας το πολιτικό κατεστημένο θα αντιμετωπίσει προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων την επόμενη χρονιά», γράφει το άρθρο και προσθέτει: «Η διάθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για ακόμη ένα ελληνικό δράμα δεν είναι μεγάλη, το ίδιο όμως και η προθυμία τους να δώσουν στην Αθήνα όσα ζητά για να αποφύγουν το δράμα».

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα πως θα μοιράσει 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους εκλήφθηκε από πολλούς ως «σημάδι» για επερχόμενες εκλογές, ενώ η WSJ στέκεται και στο ότι δεν είχαν ενημερωθεί οι δανειστές για την ενέργεια αυτή.

Όπως τονίζουν πηγές από την Ελλάδα, αν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και η ΝΔ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην συντριβεί, ορατός κίνδυνος αν συνεχίσουν για πολύ οι Θεσμοί να μην υποχωρούν.

Μέχρι και το Νοέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούσε ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές θα «ξεκλειδώσουν» νέα δάνεια, χωρίς επιπλέον «βαριά μέτρα λιτότητας». Οι Έλληνες υπουργοί, στο μεταξύ, ήλπιζαν να λάβουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις από την Ευρώπη για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα έδινε ώθηση στην οικονομία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις τον τελευταίο καιρό δείχνουν πως η Ελλάδα είναι «παγιδευμένη» ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους δανειστές της: τη Γερμανία και το ΔΝΤ.

Το Βερολίνο είναι απρόθυμο να δεσμευτεί σε κάτι παραπάνω από ελάχιστες απομειώσεις του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει σε μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων, ειδικά αν η Γερμανία επιμείνει στο ότι η Ελλάδα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ πιέζει για περικοπές, που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ