ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκαν τα «δώρα Τσίπρα» στους συνταξιούχους

Υπερψηφίστηκαν τα «δώρα Τσίπρα» στους συνταξιούχους

Ειδήσεις | Βουλή:Σε ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή - «Ναι» στην επίμαχη τροπολογία ψήφισαν η κυβερνητική πλειοψηφία, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή - «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ αποχή επέλεξαν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων - Απίστευτοι διάλογοι, προσωπικοί χαρακτηρισμοί και αντιπαράθεση μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη.

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος στους συνταξιούχους, ύστερα από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή, «παρών» δήλωσε η ΝΔ, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 257 βουλευτές. «Ναι ψήφισαν» 196 βουλευτές.

Απουσίασαν 14 βουλευτές από τη ΝΔ, ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (απουσιάζει στις Βρυξέλλες), πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Υψηλοί τόνοι και έντονες αψιμαχίες κατά τη συζήτηση

Νωρίτερα, ξέφυγε η κατάσταση στη Βουλή με την άγρια κόντρα που ξέσπασε επι προσωπικού μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του Παύλου Πολάκη με αφορμή την κατάσταση στην Υγεία και το χτίσιμο της εισόδου του υπουργείου από συνδικαλιστές, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό «Κότα λειράτη! Νόμιζα πως οι Κρητικοί είναι λεβέντες αλλά εσύ είσαι κότα λειράτη. «Αυτός ο Κρητίκαρος έγραφε "τα ΟΧΙ είναι για τους λεβέντες και τα ΝΑΙ για τις κότες" αυτά έγραφε πριν το δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα είπε ένα ΝΑΙ μια κότα λειράτη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Ξαναγράψατε τουίτ σήμερα. Θα περίμενε κανείς ότι μετά τον εξεφτελισμό σας να μην ξαναγράψετε. Να σας δω όταν τα υπογράψει ο Τσίπρας τα νέα μέτρα αν θα τα ψηφίσετε ή θα παραιτηθείτε από την καρέκλα σας».

Η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας τον κ. Γεωργιάδη «πιστό σκυλί του Σόιμπλε». Παράλληλα τον κατηγόρησε για διαφθορά στο χώρο της Υγείας και παράνομους διορισμούς. «Θρασύδειλε απατεώνα, γαϊδούρι, να φέρεις στη Βουλή τα ραβασάκια που δήθεν έστειλα εγώ και η γυναίκα μου για προσλήψεις».

«Κοίτα με βαθιά στα μάτια. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ομιλίες σου που βρίζεις τον Καραμανλή, που βρίζεις τον Σαμαρά και όλη τη ΝΔ ως προδότες» είπε ο κ. Πολάκης σε έξαλλη κατάσταση και σε άλλο σημείο είπε: «Εμείς δεν γλείψαμε εκεί που φτύναμε όπως έκανες εσύ για να γίνεις υπουργός και να γίνεις μνημονιακότερος των μνημονιακών και πιστό σκυλί του Σόιμπλε». Όμως τα αίματα άναψαν ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Πολάκης κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη και την σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου ότι έστελναν ραβασάκια για προσλήψεις.

Παίρνοντας τον λόγο ξανά ο κ. Γεωργιάδης αποκάλεσε τον κ. Πολάκη «γαϊδούρι» λέγοντας ότι τον προκαλεί να φέρει τα ραβασάκια στην Βουλή. «Ρε γαϊδούρι δεν θα κρύβεσαι πίσω από την ασυλία σου! Θα σου κάνω μήνυση!»

Στην κόντρα των δυο ανδρών παραινέβη και ο κ. Μάριος Σαλμάς ο οποίος τόνισε σε έντονο ύφος:«Τώρα, θα σου ξεριζώσω τα μουστάκια. Τα Σφακιά έχουν πολλά παλικάρια και μία πουλακίδα που ονομάζεται “Πουλάκης”», βάζοντας «φωτιά» στο Κοινοβούλιο και προκαλώντας νέα έκρηξη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Δείτε το βίντεο με τον καυγά Άδωνι - Πολάκη

Οι τοποθετήσεις των υπουργών και των ειδικών αγορητών

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως «οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών».

Ο ίδιος έριξε το γάντι στη ΝΔ ζητώντας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να λάβει θέση στο δίλημμα: υπέρ των αδυνάτων ή υπέρ των θέσεων Σόιμπλε».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Θραψανιώτης επισήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε ως Κοινοβούλιο το μήνυμα ότι εμείς αποφασίζουμε πώς θα διαθέσουμε τα πλεονάσματα».

Παράλληλα, ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, σημείωσε τον τακτικισμό της κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι από την Τετάρτη (14/12/2016) όλα τα κόμματα δήλωσαν πως δεν είχαν αντίρρηση στην παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση.

Ωμή παρέμβαση Σόιμπλε οδηγεί σε νέο θρίλερ

Ο πρώτος που σήκωσε το «ανάθεμα» εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και ιδίως για τα «δωράκια» Τσίπρα ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες, Τετάρτη (14/12/2016) χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία έχει ζητήσει από τους θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να αξιολογήσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης και θέλει μια απάντηση γρήγορα προκειμένου να μην καθυστερήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών».

soimple

Και πρόσθεσε: «Αναμένουμε άμεση αποσαφήνιση για το θέμα αυτό προκειμένου να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε εδώ τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών

Οι Θεσμοί «στήνουν στον τοίχο» την κυβέρνηση

Η θρυαλλίδα για την πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο, άναψε μετά την χθεσινή ανακοίνωση - και μάλιστα μέσω twitter – του εκπροσώπου Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέινς, για το προσωρινό «πάγωμα» στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ανέφερε πως οι Θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες».

dijsselbloem

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κάποιες χώρες συμμερίζονται τις απόψεις αυτές και συνεπώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων.

Και κατέληξε λέγοντας ότι «αναμένουμε μια πλήρη έκθεση από τους θεσμούς ως τον Ιανουάριο».

«Φρένο» και από τον ESM

Την ετυμηγορία των θεσμών, σχετικά με το αν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα συνάδουν με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου, αναμένει πλέον ο ESM, προκειμένου να προχωρήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

regling

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, με απλά λόγια; Ότι τα όργανα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έχουν προσωρινά σταματήσει τις κινήσεις για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, συνδέοντας το θέμα με την παροχή έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θέση που εξέφρασε και ο Σόιμπλε μέσω του εκπροσώπου του.

Οι Θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με το πρακτορείο, κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

Την ίδια ώρα πάντως, η Αθήνα, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού της χώρας διαβεβαιώνει και επιμένει ότι οι παροχές κινούνται «απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Ένας Μοσκοβισί δεν φέρνει την άνοιξη...

moskovisi

Προς ώρας, ο μοναδικός που έχει δηλώσει ανοικτά ότι στηρίζει τα «δώρα» του κ. Τσίπρα ήταν ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

«Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Μοσκοβισί.

Αναφορικά με την παραπάνω δήλωση κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες, Τετάρτη (14/12/2016) χαρακτηριστικά στο σημείωμα τους πως, «η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, αργά σήμερα το απόγευμα, στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια σημειώνουν ότι «σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο (AFP), οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τη διαπραγμάτευση

Σχετικές ειδήσεις