ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φερχόφσταντ σε Τσίπρα: Μην εκδώσετε τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Φερχόφσταντ σε Τσίπρα: Μην εκδώσετε τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

Επιστολή με την οποία ζητάει να μην προχωρήσει η Ελλάδα στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας άσυλο, απηύθυνε ο πρόεδρος της παράταξης των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή, Γκι Φερχόφσταντ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στην επιστολή του, ο κ. Φερχόφσταντ κάνει λόγο για «ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων» και για ανησυχία σχετικά με την αντιμετώπιση των αξιωματικών από τους τουρκικούς νόμους.

«Οι Αρχές της χώρας σας, πρόκειται σύντομα να αποφασίσουν για το θέμα της έκδοσης οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου» αναφέρει ο κ. Φερχόφσταντ και υπενθυμίζει τις Αρχές που διέπουν την ΕΕ και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει είτε να βασανιστεί, είτε να αντιμετωπιστεί με απάνθρωπο ή εξευτελιστικό τρόπο.

«Δυστυχώς τους περασμένους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα έχουν σημειωθεί χιλιάδες συλλήψεις Τούρκων πολιτών. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι νόμοι μετά το πραξικόπημα εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των απαραβίαστων δικαιωμάτων που απορρέουν από το τουρκικό σύνταγμα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της πνευματικής ύπαρξης, του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη. Αυτές οι ανησυχίες περι καταπάτησης αυτών από τις Τουρκικές Αρχές, διατυπώθηκαν τόσο από την Κομισιόν, όσο και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

«Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι συμμερίζεστε την άποψή μου για την ανάγκη διατήρησης και πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, στη διαμόρφωση των οποίων έχει συμβάλει η Ελλάδα σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία» αναφέρεται επίσης.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι οι ελληνικές αρχές Θα καθοδηγηθούν από αυτές τις αρχές όταν θα αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ αξιωματικών», συμπληρώνει.

Η υπόθεση θα συζητηθεί αύριο Τρίτη, μεθαύριο Τετάρτη και την ερχόμενη Παρασκευή στον Άρειο Πάγο.

Το θέμα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών σχολιάζουν οι Financial Times λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν πως οι «πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πάντως ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπουν την έκδοση ατόμων σε χώρες όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει με βασανισμό.

Σχετικές ειδήσεις