ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί τη νομοθέτηση νέων μέτρων

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί τη νομοθέτηση νέων μέτρων

Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί τη νομοθέτηση νέων μέτρων, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Kontra Channel.

Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε σημείο της διαπραγμάτευσης που είναι κομβικό, αναφερόμενος στην ασυμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο επιμένει σε παράλογες απαιτήσεις για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Τόνισε ότι δεν είναι ζήτημα που λύνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και πως η συζήτηση πρέπει να εμπλέξει την κορυφή των εμπλεκόμενων μερών. "Αυτό που επιδιώκουμε", είπε, "είναι στο Eurogroup της 26ης Γενάρη να ληφθεί μια απόφαση που θα ανοίγει τον δρόμο για να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα, με κομβική ημερομηνία την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου".

Υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν έχει γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία τηρεί τα συμπεφωνημένα και πιάνει τους στόχους. Το ζήτημα, τόνισε, είναι να τελειώνουμε με όλη αυτή την ιστορία για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι ανοικτή η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος -τα οποία εφόσον παρθούν και θα παρθούν κάποια στιγμή έως τη λήξη του προγράμματος, εμείς επιδιώκουμε να ληφθεί τώρα αυτή η απόφαση- θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Υπογράμμισε ότι προκύπτει και από τη συμφωνία του Αυγούστου 2015 και από τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup ότι η Γερμανία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να συμφωνήσει στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πρόσθεσε ότι μπορεί αυτή τη στιγμή για πολιτικούς λόγους να δυσκολεύεται ή να δημιουργεί μια κατάσταση ολιγωρίας σε ό,τι αφορά τη λήψη της απόφασης, "αλλά αυτή η απόφαση είναι μια απόφαση που σχεδόν έχει ληφθεί".

Είπε ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και πως όμως από εκεί και πέρα η διατήρηση του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι κάτι που η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ότι είναι οικονομικά αναποτελεσματικό, γιατί φρενάρει την ανάπτυξη.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση αν ο μη γένοιτο σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και που ο μη γένοιτο κερδίσει η ΝΔ, αυτό που θα περιμένει τον λαό θα είναι κυριολεκτικά σοκ και δέος. "Τα έχουν πει, δεν τα κρύβουν", είπε, και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να βρει τα περίφημα ισοδύναμα για τα οποία μιλά και πως τα ισοδύναμά της είναι μειώσεις μισθών, συντάξεων και απολύσεις.

Ρoή Ειδήσεων