ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήματα για την παρουσία «ελεγκτή» του ΔΝΤ στις εργασίες της ΕΛΣΤΑΤ

Ερωτήματα για την παρουσία «ελεγκτή» του ΔΝΤ στις εργασίες της ΕΛΣΤΑΤ

Τι ειπώθηκε στη Βουλή, τι απαντά η Αρχή

Ερωτήματα προκαλεί η παρουσία εκπροσώπου του ΔΝΤ στον «Διάλογο Εργασίας» μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την ελληνική οικονομία στις 21 Απριλίου του 2017.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θανάσης Θανόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, «μας ζητήθηκε να υπάρξει παρατηρητής του ΔΝΤ κι εμείς για λόγους διαφάνειας δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά».

Ο κ. Θανόπουλος απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα όσα ειπώθηκαν εντός της Επιτροπής ενώ δεν αποκάλυψε αν θα έρθει ξανά ο παρατηρητής του ΔΝΤ και τι ακριβώς θα κάνει στην ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο παρατηρητής του ΔΝΤ ήταν η κ. Καρόλοβα, με την οποία σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία, αλλά ήταν η πρώτη φορά, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, που ζήτησε να παραβρεθεί η ίδια στις εργασίες διαλόγου, επί δύο ημέρες μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat.

Ο κ. Θανόπουλος επανέλαβε ότι τα στοιχεία που βγήκαν πρόσφατα και αφορούν το τελευταίο τρίμηνο, δείχνουν ανάπτυξη 0,3% για το έτος 2016, αλλά μένει να επιβεβαιωθούν τον Σεπτέμβριο του 2017. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων γενικότερα, υπογράμμισε ότι "την έχουμε αποδιώξει τη ρετσινιά των greek statistics.

Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, παραδέχτηκε μια "ασυμφωνία που υπάρχει στον πίνακα 27 μεταξύ των στοιχείων της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ", σχετικά με τη σειρά κατάταξης στοιχείων φορέων γενικής κυβέρνησης, υπογράμμισε πως αυτό "δεν προκαλεί πρόβλημα", ωστόσο τόνισε ότι θα έπρεπε να συμφωνούν".

Τι απαντά η ΕΛΣΤΑΤ

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην σημερινή ακρόαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιου Θανόπουλου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Ελληνική Στατιστική Αρχή διευκρινίζει τα εξής:

Ο κ. Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής ότι στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα την διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο.

Ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως μεταδόθηκε.

Ρoή Ειδήσεων