ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στη Βουλή για τους δασικούς χάρτες: Παράταση για τις αντιρρήσεις

Ένταση στη Βουλή για τους δασικούς χάρτες: Παράταση για τις αντιρρήσεις

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ανέφερε πως «η προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να είναι στο να πετύχει η απόκτηση δασικών χαρτών, κάτι που δεν έχει γίνει από το 1975 μέχρι σήμερα. Και σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Η τροπολογία δεν λύνει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτά θα έρθουν σε ένα νομοσχέδιο σύντομα και θα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε. Απλά φέρνουμε αυτή τη ρύθμιση και με τη μορφή τροπολογίας γιατί σε 9 ημέρες λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή αντιρρήσεων και να επιμηκύνουμε αυτή την περίοδο».

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας αντέδρασε λέγοντας ότι οι δασικοί χάρτες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι πάρα πολλά και δεν μπορεί να γίνει σήμερα καμία συζήτηση καθώς το υπουργείο κατέθεσε σήμερα την τροπολογία και δεν έχουν προλάβεθι να ενημερωθούν.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι όταν έφερε την τροπολογία το ΠΑΣΟΚ δεν τους άκουσαν. «Τώρα αναγκάζεστε που είστε μπροστά στα προβλήματα που δημιουργήσατε αναγκάζεστε και φέρετε μια τροπολογία που πάλι αποσπασματικά πάει να λύσει ένα από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο νόμο σας».

Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν ΧΑ και ΚΚΕ ενώ επιφυλάξεις για τη συζήτηση στην Ολομέλεια κράτησε ο αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχείς με τέτοιες νομοθετικές διαδικασίες.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρατείνεται από τις 60 στις 90 ημέρες η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς θα παρέχει στους ενδιαφερομένους τον απαιτούμενο χρόνο για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση τους, πριν αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Επίσης, καταργείται η υποχρέωση αποστολής ψηφιακού αντιγράφου του αναρτημένου δασικού χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Στους δύο αυτούς φορείς θα αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης που μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ.

Ακόμα, προβλέπεται η εξαίρεση από την κύρωση των δασικών χαρτών, εκτάσεων, που σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων.

Με άλλη διάταξη δύναται να ανακληθεί μερικώς ή ολικώς αρμοδίως κάθε διοικητική πράξη σχετική της κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας. Κατ' αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, δεν ανακόπτεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά περιεχομένου και διασφαλίζεται η συνταγματική καταχύρωση και προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων.

Ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για το δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες. Η πρόβλεψη αυτή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις εκτάσεων που ενώ περιλαμβάνονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες έχουν διαφορετική μορφή.

Σε περίπτωση εξαίρεσης των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγής τους στο δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας.

Τέλος, με υπουργική απόφαση καθορίζονται εφεξής οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την σχετική αγροτική νομοθεσία.

Σχετικές ειδήσεις