ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΔΕΗ «βραχυκύκλωσε» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η ΔΕΗ «βραχυκύκλωσε» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

ΔΕΗ | Ειδήσεις: Σοβαρότατους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί το ζήτημα της πώλησης ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών αγγίζει τα ενεργειακά και οι Θεσμοί πιέζουν για πωλήσεις λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της επιχείρησης σε ποσοστό 40%.

«ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ» ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ – ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Ήδη, δύο υπουργοί, ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους με την πώληση της ΔΕΗ, ο μεν πρώτος μέσω άρθρου του χθες, Δευτέρα (27/03/2017) στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κι ο δεύτερος με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων είπε χαρακτηριστικά: «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από ό,τι θα κάνουν τελικά τα μέτρα».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ακούγονται και διαφορετικές φωνές, όπως αυτή του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος ζητά να προχωρήσει ο ήδη υπάρχων σχεδιασμός, αλλά και αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, που επιθυμεί μια ιδιαίτερα περίεργη «ανταλλαγή»: να δοθούν τα ενεργειακά στους δανειστές «μπιρ παρά», ώστε να μην πειραχτούν τα εργασιακά.

ΝΔ: Προωθούν μοντέλο Φρανκενστάιν για τη ΔΕΗ

XATZIDAKIS

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης

«Είναι καιρός να σταματήσουν πια τα πειράματα της Κυβέρνησης με τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας», δήλωσε τη Δευτέρα (27/03/2017) ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας το άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε κατά της εκχώρησης τμημάτων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ, από το 95% της αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020. Σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο! Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Ένα μοντέλο Φρανκεστάιν, που οδηγεί τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σήμερα, ο κ. Σκουρλέτης υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο, επιτιθέμενος στην ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις επιφυλάξεις της. Και η Κυβέρνηση εμφανίζεται να παλεύει “ηρωικά” υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της ΔΕΗ», σημείωσε ο κ Χατζηδάκης.

Και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το πρόγραμμά της που οδηγεί σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την αγορά ενέργειας και στη σωτηρία της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας τα έσοδα για να προχωρήσει η επιχείρηση στο μέλλον. Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί η μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης είναι, εκ των πραγμάτων, εκείνα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ζημιώνεται καίρια και η εθνική οικονομία πλήττεται στο σύνολο της», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Τι απαιτούν οι δανειστές

mikrh deh

Όπως προαναφέρθηκε, οι Θεσμοί αξιώνουν περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, με ρυθμούς-εξπρές, ώστε να ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2017 η βολιδοσκόπηση των ενδιαφερομένων (market test) για ενδεχόμενες αγορές ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί η εφαρμογή της μεθόδου των δημοπρασιών για τα προς πώληση εργοστάσια, επειδή εκτιμούν πως είναι ατελέσφορη και ζητούν άμεσα και μέχρι το 2018 να πωληθούν ολόκληρες μονάδες.

Με απεργίες απειλεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ προειδοποιούν πως θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Αδαμίδης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα, (27/03/2017) το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές, μετά και τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Εξάλλου, ο κ. Αδαμίδης επαλήθευσε τις πληροφορίες που αφορούν στην προοπτική πώλησης αρχικά των λιγνιτικών μονάδων, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

ADAMIDIS GENOP DEI

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ καλεσε σε συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις τους φορείς της κοινωνίας, τουλάχιστον της Δυτικής Μακεδονίας. «Όπως έγινε και το 2014», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη αναφέρεται πως «η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση».

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, ότι επίσημη ενημέρωση θα γίνει όταν υπάρξει συμφωνία, αλλά και ότι για τις εξελίξεις κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθούν φορείς όπως η ΓΕΝΟΠ και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρίσκεται το ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη και βουλευτές της περιοχής.

Η ΓΕΝΟΠ, στην ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για διάψευση των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη, προσθέτει τα εξής: «Η τακτική της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί όχι μόνον στην απώλεια μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα αλλά -κυρίως- στην απώλεια ενός καθοριστικού μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκαλεί απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της πατρίδας μας να 'σηκώσει κεφάλι' μετά το ξεπούλημα επιχειρήσεων με κομβικό ρόλο, όπως η ΔΕΗ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση: έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της, αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήριζε 'εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ', και εγκαταλείπει θεαματικά τη θέση που είχε υποστηρίξει μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση -όταν μάλιστα οι τωρινές της αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της θέσεις (9/2015)- να προχωρήσει σε ενέργειες που υπονομεύουν το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι 18.000 εργαζόμενοι που εκπροσωπεί θα αγωνιστούν -όπως έκαναν και το 2014- μαζί με την κοινωνία, τον κλήρο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις, για να αποτρέψουν ένα 'εθνικό έγκλημα' που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, φαίνεται πως έχει 'οικουμενική' στήριξη».