ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτσι «έκλεισε» η συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας

Έτσι «έκλεισε» η συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας

Όλο το παρασκήνιο μόνο στο Newsbomb.gr – Ποιος ο ρόλος που έπαιξε ο Προκόπης Παυλόπουλος – Τα τηλεφωνήματα που καθόρισαν τις εξελίξεις

Ένα σοβαρό παρασκήνιο προηγήθηκε της «συμφωνίας της Μάλτας», που φαίνεται να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης και να οδηγεί σε μια τελική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών και σας το αποκαλύπτει σήμερα το Newsbomb.gr.

Στα πλαίσια αυτού του σοβαρού παρασκηνίου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο ακόμα και οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας της Ελλάδας και της Γερμανίας Πρ. Παυλόπουλος και Φ.Β. Στάινμάγιερ.

Ο Έλληνας Πρόεδρος είχε το προηγούμενο διάστημα τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία συζήτησε κινήσεις απεμπλοκής απ’ τα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης.

Επίσης πριν έρθει στην Ελλάδα ο Γερμανός Πρόεδρος συζήτησε μαζί του τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα. Ο Πρόεδρος Στάινμαγιερ ανέφερε ότι θα παρέμβει στην Καγκελάριο Μέρκελ, ώστε να πειστεί να βάλει νερό στο κρασί του ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος με τις διαρκείς απαιτήσεις του τορπίλιζε τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Και αυτό φαίνεται πως έγινε, αφού τελικά η στάση του Σόιμπλε στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup στη Μάλτα δεν ήταν αδιάλλακτη, όπως το προηγούμενο διάστημα.

Σημαντικό ρόλο επίσης στο ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης διαδραμάτισαν και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα με Μέρκελ, Γιούνκερ, Μοσκοβισί.

Ειδικά η επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός δυο μέρες πριν τη σύνοδο της Μάλτας ήταν –όπως λένε οι πληροφορίες μας- καθοριστική.

Σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω ολοκληρώθηκε και το πλαίσιο της συμφωνίας της Μάλτας, δηλαδή να ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις απ’ το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου απ’ το 2020, υπό την προϋπόθεση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% το 2018 και άνοιξε ο δρόμος για την άρση του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί.

Σχετικές ειδήσεις