ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανικός στο Μαξίμου για το χρέος: Ο Τσίπρας τηλεφώνησε σε Μέρκελ, Μακρόν, Τουσκ

Πανικός στο Μαξίμου για το χρέος: Ο Τσίπρας τηλεφώνησε σε Μέρκελ, Μακρόν, Τουσκ

Την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας – Απομακρύνεται το σενάριο οριστικής απόφασης τον επόμενο μήνα

Εγκλωβισμένος ο Έλληνας πρωθυπουργούς στην τακτική των τοκογλύφων δανειστών – Τρόμος στο ενδεχόμενο να μην δοθεί λύση στο επόμενο Eurogroup

Αν κάποιος πίστεψε στο προηγούμενο Eurogroup τους Ευρωπαίους εταίρους που υπόσχονταν λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους στα μέσα Ιουνίου, τότε προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ποιους έχει η χώρα μας απέναντι της.

Η πλειοψηφία των πολιτών φυσικά δεν πίστεψε ούτε πιστεύει πως οι πιστωτές της Ελλάδας είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μία ρύθμιση τους χρέους, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι η λύση είναι κοντά.

Οι τοκογλύφοι δανειστές παίζουν το δικό τους σκληρό παιχνίδι, με την Ελλάδα να παρακολουθεί τις εξελίξεις αδυνατώντας να κάνει οποιαδήποτε κίνηση γιατί προφανώς είναι εγκλωβισμένη στις πολιτικές των δανειστών που η ίδια επέλεξε να ακολουθήσει.

Φαίνεται λοιπόν πως ο κ. Τσίπρας άργησε άλλα κατάλαβε πως η λύση θα αργήσει και γι’ αυτό άρχισε σήμερα τα τηλέφωνα προς τους Ευρωπαίους επιχειρώντας να εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό χαρτί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και προσπαθεί εναγωνίως να εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, προκειμένου να υπάρξει μία «καλή» και όχι «τέλεια» συμφωνία στο Eurogroup, όπως τόνισε άλλωστε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χωρίς «καθαρή» συμφωνία για το χρέος και χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημαίνει βατερλώ για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του που θα κληθούν να αναθεωρήσουν την πολιτική τους.

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ωστόσο ότι επεξεργάζονται plan B για τη Σύνοδο Κορυφής, με τελικό στόχο την πολιτική λύση από τους αρχηγούς των κρατών.

Σχετικές ειδήσεις