ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερον τα… σπουδαία

Σήμερον τα… σπουδαία
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνδιάσκεψης Βενιζέλου – Τρόικας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση...

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνδιάσκεψης Βενιζέλου – Τρόικας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα όλα δείχνουν πως θα κλειδώσουν σήμερα το απόγευμα, μετά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που θα αρχίσει στις 19:00 και όλοι περιμένουν για τρίτη φορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, σε μια δημόσια παρέμβασή του, όπου θα στέλνει τον λογαριασμό της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής στους Έλληνες φορολογούμενους.

Πάντως από την χθεσινή βραδιά οι υπουργοί, μετά την ενημέρωση που τους έκανε ο κ. Βενιζέλος, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εταίροι μας έχουν μετανιώσει όσα υπέγραψαν την 21η Ιουλίου.

Συγκεκριμένα κορυφαίος υπουργός μετά το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης εμφανιζόταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από την στάση των Ευρωπαίων. «Πρέπει να κάνουμε όσα έχουμε υποσχεθεί, αλλά και αυτοί πρέπει να κάνουν όλα όσα έχουν δεσμευτεί» έλεγε σε συνομιλητές του. Η συγκεκριμένη άποψη ήταν διάχυτη στα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη. Επίσης διάχυτη ήταν η εντύπωση πως οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να σηκώσουν το πολιτικό βάρος της Συμφωνίας.

Μέσα στο υπουργικό συμβούλιο έγινε έντονος διάλογος μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη και των υπόλοιπων υπουργών. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή νομιμοποίησης για νέα μέτρα, υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με τον κ. Σκανδαλίδη έδειξε να συμφωνεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης.

Πάντως οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ξόρκισαν μια τέτοια εκδοχή, αφού ακόμα ελπίζουν πως η τετραετία μπορεί να βγει. Το κλίμα βάρυνε απότομα για τον κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έφυγε από την κυβερνητική επιτροπή μετά το τέλος της.

Σημασία πάντως έχει πως ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου για το θέμα των εκλογών ή της νομιμοποιημένης κυβέρνησης ή μη δεν πήρε θέση.

Διαβάστε επίσης: Κακά μαντάτα ξαναφέρνει ο Ε. Βενιζέλος