ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σόιμπλε «κάρφωσε» τον Τσίπρα: Αυτός αποφάσισε να προστατεύσει τους εφοπλιστές

Ο Σόιμπλε «κάρφωσε» τον Τσίπρα: Αυτός αποφάσισε να προστατεύσει τους εφοπλιστές

Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Τι είπε για τις περικοπές στις συντάξεις, το ζήτημα του χρέους, το ΔΝΤ και τις σχέσεις με τον Τσακαλώτο

Έκθετος ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού – «Υποσχέθηκε κατάργηση προνομίων και τελικά έκανες περικοπές αλλού...»

Με δεκάδες δημοσιεύματα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ το Newsbomb.gr έχει αποκαλύψει την ασυλία που παρέχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στους εφοπλιστές.

Την ώρα που κόβουν μισθούς και συντάξεις και γονατίζουν το λαό από τους φόρους και τα μέτρα, αφήνουν στο απυρόβλητο τους εφοπλιστές αντιμετωπίζοντάς τους ως «ιερές αγελάδες».

Η επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του Newsbomb.gr ήρθε από τα επίσημα χείλη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που «έβγαλε στη σέντρα» τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στους πλοιοκτήτες.

«Το κόμμα του κ. Τσίπρα προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε τα προνόμια των εφοπλιστών. Η κυβέρνηση δεν το έκανε για τους δικούς της λόγους. Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της βουλής οι εφοπλιστές να προστατεύονται αλλά να γίνονται αλλού περικοπές».

Ο κ. Σόιμπλε είπε το αυτονόητο, αυτό που όλος ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να τους βγάλει τρελούς. Ο κ. Τσίπρας είναι έκθετος και πρέπει επιτέλους να απαντήσει γιατί προσφέρει ασυλία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

«Δεν κόβω εγώ τις συντάξεις»

Το... μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση πετάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως εκείνη αποφασίζει για το μείγμα της πολιτικής προσαρμογής που θα ακολουθήσει η χώρα.

«Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την περικοπή των συντάξεων», δηλώνει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι εύκολο στην πολιτική αντιπαράθεση να λες: “πρέπει δυστυχώς να κόψουμε τις συντάξεις διότι το ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών”. Αυτό δεν είναι σωστό, διότι παραπλανά την κοινή γνώμη. Δεν ξέρετε πόσοι Έλληνες μου λένε: "Έχετε απόλυτο δίκιο". Αλλά δε μιλώ καθόλου γι' αυτά. Δεν θέλω να κάνω την κατάσταση δυσκολότερη».

Ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι η γενικότερη επιδίωξη όλων είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές, χωρίς πρόγραμμα, να μην εξαρτάται από πρόσθετη βοήθεια και αυτό πρέπει να επιτευχθεί ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Ερωτηθείς για το θέμα του χρέους, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή καθώς η χώρα δεν πληρώνει χρεολύσια για μεγάλη περίοδο και έχει χαμηλά επιτόκια. Μελλοντικά, αναφέρει, το χρέος ίσως καταστεί πρόβλημα για τη Ελλάδα και τότε πρέπει να συζητηθεί. «Αν εστιάσει τώρα η συζήτηση στο χρέος, το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, τότε ξεχνάει κανείς να κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή να εφαρμόσει τι απαραίτητες για τη Ελλάδα αλλαγές. Με τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν μεγαλύτερα βήματα από ότι στο παρελθόν. Για αυτό οι οίκοι αξιολόγησης βελτίωσαν την εκτίμηση τους για την Ελλάδα», αναφέρει.

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι η όποια συζήτηση για το χρέος θα γίνει από το καλοκαίρι του 2018. «Αν το ΔΝΤ με τις αρνητικές του προγνώσεις δικαιωθεί, θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα στο τέλος του προγράμματος. Αν όχι, όπως προβλέπει η αισιόδοξη πρόγνωση της κυβέρνησης και των θεσμών, τότε δεν θα χρειαστούν. Ας υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και μετά βλέπουμε τι θα έχει επιτευχθεί», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις