ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κάνεις αντιπολίτευση εναντίον της Πατρίδας! - Μητσοτάκης: Μη μας κάνεις εσύ υποδείξεις!

Τσίπρας: Κάνεις αντιπολίτευση εναντίον της Πατρίδας! - Μητσοτάκης: Μη μας κάνεις εσύ υποδείξεις!

Παρουσιάζοντας μια εικόνα σχεδόν ρόδινη για την Ελλάδα στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και χωρίς να κάνει την παραμικρή κριτική για τις αστοχίες και τα σφάλματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε τη Δευτέρα (03/07/2017) με ιδιαίτερη δριμύτητα στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τη ότι επιδίδεται σε «ακατάσχετη καταστροφολογία».

LIVE Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ EUROGROUP

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, επέμεινε στα «θετικά αποτελέσματα» του Eurogroup και επιχείρησε να κάνει μια αντιπαραβολή των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα αντίστοιχα της προγενέστερης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή

Δείτε το βίντεο με την πρωτολογία του πρωθυπουργού

Τα κύρια σημεία της πρωτολογίας του Αλέξη Τσίπρα

- Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε αυτή τη συζήτηση από κεκτημένη ταχύτητα.

- Στήθηκε μια ολόκληρη φάμπρικα καστροφολογίας, με συντέλειες δυστροπίας και κινδυνολογίας. Συνεπώς εκείνοι που θα έπρεπε να επικρίνονται, είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής. Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο. Η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία στο μεσοδιάστημα από τη συμφωνία έως τώρα, δεν προσφέρονται για διαστρέβλωση.

- Θετικό ορόσημο για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος η συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

- Η ελληνική οικονομία, διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της

- Με δεδομένα τα πρωτογενή πλεονάσματα περιγράφονται με σαφήνεια τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται, για να μην υπερβαίνουμε το δημοσιονομικό «ταβάνι». Εντάσσεται η λεγόμενη «ρήτρα ανάπτυξης» που αποτελεί αίτημα της Ελλάδας από το 2015 και τώρα μπήκε στο τραπέζι, με πρωτοβουλίες της Γαλλίας.

- Οι ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% επί του ΑΕΠ. Άρα εδώ έχουμε έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο, ο οποίος προσδιορίζει επακριβώς πώς θα ρυθμίζεται η ελληνική οικονομία. Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

- Οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι' αυτό πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012.

- Το 2012 το μόνο που είχε συμφωνηθεί ήταν ότι εάν υπάρξει ανάγκη, τότε θα ανοίξει συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πλέον, δεν έχουμε μια απλή υπόσχεση, αλλά μια σαφή δέσμευση των εταίρων μας, τόσο για το χρέος όσο και για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές (αναφορά στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας).

- Απευθυνόμενος στη ΝΔ: Προσπαθείτε να αποκρύψετε την εικόνα μιας Ελλάδας που ταλαιπωρήθηκε από μια πολυετή κρίση και πλέον γυρίζει σελίδα και κάνει βήματα προς τα μπροστά, προς το μέλλον.

- Το υποτιθέμενο «success story» της περιόδου Σαμαρά - Βενιζέλου θα συγκριθεί με τα πραγματικά δεδομένα του σήμερα, αλλά δεν πανηγυρίζουμε. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα: εσείς πέσατε έξω από το στόχο και φέρατε πλέονασμα μόλις 0,2%. Για την απασχόληση: Παραλάβαμε ανεργία 27% με σημαντική απώλεια πάνω από 250.000 εργασίας. Φανταστείτε να μην είχαμε τότε success story τότε, τι θα γινόταν!

- Όταν ήσασταν κυβέρνηση, επαιτούσατε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους, σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία εγγύηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Και σήμερα έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσει σκληρή κριτική στη διαπραγμάτευσή μας. Όμως η εκάστοτε διαπραγμάτευση κρίνεται από τα πεπραγμένα και τα αποτέλεσματα.

- Συνοψίζοντας, η σημερινή της οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που είχε δημιουργήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα για οριστική και βιώσιμη έξοδο στις αγορές, την οποία θα την κάνουμε χωρίς βιασύνη, αλλά με ουσιαστικά βήματα, ώστε η Ελλάδα να μην ξαναχρειαστεί ποτέ να ξαναμπεί σε πρόγραμμα.

- Εμείς θέλουμε να τα πράξουμε όλα αυτά με την κοινωνία όρθια. (...)Η Ελλάδα, όσο κι αν θα το θέλατε, κύριε Μητσοτάκη, δεν θα γίνει ποτέ Χιλή του Πινοσέτ ούτε Βρετανία της Θάτσερ.

- Είναι το δικό μας σχέδιο και όχι το δικό σας που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα στοιχεία για την απασχόληση και την απομείωση της ανεργίας.

- Για πρώτη φορά, έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης.

- Το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

- Κριτική ενάντια στην κυβέρνηση, ναι, αλλά κριτική στην πατρίδα, όχι, δεν θα το ανεχθούμε, κύριε Μητσοτάκη!

Μητσοτάκης: «Δεν θα μας κάνεις εσύ υποδείξεις πώς θα κάνουμε αντιπολίτευση!»

Λαμβάνοντας το λόγο στο βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε ο τελευταίος εδώ μέσα που θα μας υποδείξει πώς θα ασκεί η ΝΔ αντιπολίτευση, κύριε Τσίπρα!».

Συνεχίζοντας την κριτική του κατά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πρωταθλητές στο να βάζετε φόρους, αλλά ουραγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτοί είστε κ. Τσίπρα».

Και πρόσθεσε: «Kύριε Πρωθυπουργέ, αποτύχατε δυστυχώς και στους πέντε στόχους. Στη σύγκριση πραγματικότητα εναντίον Τσίπρα, το σκορ είναι 5-0».

«Επιλέξατε να συνδέσετε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με μια λύση για το χρέος. Αντί να κάνετε το αντίθετο. Και φάγατε τα μούτρα σας. Βάλατε την οικονομία στο γύψο όπως πάτε να κάνετε και με την Ελληνική Δημοκρατία», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «οι Έλληνες δεν δουλεύουν πια για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους,αλλά για το κράτος. Αφαιρέσατε από την τσέπη τους ένα μήνα δουλειάς. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει γίνει χειρότερη. Διότι το βιώνουν. Ούτε τα ΜΜΕ σας φταίνε ούτε η αντιπολίτευση. Η πολιτική σας φταίει».

«Εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν τους διώχνουμε όπως κάνατε συστηματικά εσείς. Η πρώτη μας μέριμνα είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα, των πολιτών προς το κράτος τους θεσμούς και των ξένων προς τους Έλληνες», κατέληξε ο αρχηγός της ΝΔ.

Στο «κόκκινο» η κόντρα για Πολάκη και Καμμένο

Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σφοδρή ύπηρξε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις στην υγεία και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε υποθέσεις της δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Πάνου Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ, είπε ότι «αποκαλύπτεται από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία ότι για πολλούς από εσάς δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια, γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο "Ερρίκος Ντυνάν" εις υγείαν των κορόιδων».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην πρωτολογία του απάντησε: «Απολαμβάνει κάποιας ασυλίας ο κ. Καμμένος να προβαίνει σε χυδαιότητες; O κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους πολιτικό, θεσμικό και τελικά, νομικό ακαταλόγιστο; Όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις, θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου! Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι δική σας!».

Και πρόσθεσε: «Οι συνάδελφοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν φαίνεται να ενοχλούνται από όλα αυτά ή να έχουν προβλήματα δημοκρατικής συνείδησης».

Αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Κύριε Τσίπρα, αντιλαμβάνομαι ότι έχετε αποφασίσει να καλύψετε και τον κ. Πολάκη. Προφανώς, θεωρείτε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή».


Σχετικές ειδήσεις