Βουλή: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου

Newsroom Newsroom

Βουλή: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου

Μια κάλπη έχει στηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας και δύο ψηφοδέλτια έχουν διανεμηθεί στους βουλευτές για τη μυστική ψηφοφορία για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Το πρώτο ψηφοδέλτιο περιγράφει το πόρισμα της πλειοψηφίας της επιτροπής για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του πρώην υπουργού για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία, κατά τη σύναψη εξοπλιστικών προγραμμάτων, και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σε αυτό το πρώτο ψηφοδέλτιο οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών» στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού για απιστία και στην άσκηση δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το πόρισμα της Επιτροπής προτείνει στην Ολομέλεια «όχι» και για τις δύο περιπτώσεις. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο που έχει διανεμηθεί στους βουλευτές είναι λευκό.

Η πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης προς την Ολομέλεια είναι ειδικότερα:

-να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής). Συνεπώς όσοι συμφωνούν με την πρόταση αυτή θα ψηφίσουν «όχι» στην άσκηση δίωξης για απιστία.

-να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό. Συνεπώς όσοι συμφωνούν με την πρόταση αυτή θα ψηφίσουν «όχι» στην άσκηση δίωξης για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην ψηφοφορία δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, καθώς σύμφωνα με δήλωση που ανέγνωσε στο Σώμα, ο Θανάσης Παφίλης, «το ΚΚΕ έχει καταθέσει ξεχωριστή, από το πόρισμα, δήλωση, με την οποία τοποθετείται συνολικά για την υπόθεση Παπαντωνίου και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη και η οποία δήλωση αποτελεί ενιαίο σύνολο και δεν μπορεί να διασπαστεί. Γι΄ αυτό το λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία».

Συνοπτικά, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έχει αποφανθεί ότι ενώ ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία κατά το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2001 έως Μάρτιος 2004, παρήλθε η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και κατά συνέπεια έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο και συνεπώς υφίσταται ανυπέρβλητο εμπόδιο για άσκηση από τη Βουλή δίωξης σε βάρος του.

Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το πόρισμα αναφέρει ότι η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από υπουργό, δεν υπάγεται στον περί ευθύνης υπουργών νόμο και ούτε ισχύει γι΄αυτή πενταετής παραγραφή, και συνεπώς αρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκαση της παραπάνω πράξης, είναι κατά το κοινό ποινικό δίκαιο διωκτικά όργανα και δικαστήρια.

Πριν από την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας ζήτησε το λόγο προκειμένου να υπογραμμίσει πως δεν πρέπει να περάσει η λανθασμένη υπόθεση στα ΜΜΕ για το «όχι» στην περίπτωση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικής δραστηριότητες. «Στην περίπτωση αυτή το όχι προσδιορίζει ουσιαστικά την αναρμοδιότητα της Βουλής, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό, για να μην υπάρξει ένα λάθος μήνυμα γι΄αυτό που θα ψηφίσει το Σώμα», είπε ο Κ. Τσιάρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved