ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατακραυγή από την αντιπολίτευση: Εξεταστική επιτροπή για το «έγκλημα» του παράλληλου νομίσματος

Κατακραυγή από την αντιπολίτευση: Εξεταστική επιτροπή για το «έγκλημα» του παράλληλου νομίσματος

Το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, που ετοίμαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το 2015, αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια ο Γκλεν Κιμ, ο στενός συνεργάτης τού τότε υπουργού.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει, η κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή του από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.

Να σημειωθεί ότι ο κορεατικής καταγωγής Γκλεν Κιμ, που παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους βασικούς συμβούλους του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο ίδιος αναφέρεται λεπτομερώς στην προετοιμασία του σχεδίου του «δημοσιονομικού νομίσματος», όπως το ονομάζει, το οποίο «αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Παρότι το παράλληλο νόμισμα που ετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί καινούργια πληροφορία, σήμερα αυτό που βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα είναι ότι παρ’ ολίγον αυτό το σχέδιο να εφαρμοστεί, οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την ακριβή λειτουργία του, αλλά και ότι είχε συζητηθεί και με εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου.

Ο Κιμ αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο που θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο «δημοσιονομικό νόμισμα» στην Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός προτού γίνει πρωθυπουργός και προτού κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο, μου έδωσε το πράσινο φως να εκπονήσω ένα Plan Β», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το «δημοσιονομικό νόμισμα» που σχεδιαζόταν θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνταν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε.

ΝΔ: Νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα που ετοίμαζαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σφοδρή ήταν η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης με την Νέα Δημοκρατία να τονίζει σε ανακοίνωση της ότι είναι επιβεβλημένη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έγιναν πριν από ακριβώς δύο χρόνια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Πειραιώς:

«Δύο χρόνια μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, ο κ. Γκλεν Κιμ – σύμβουλος τότε του κ. Βαρουφάκη και σήμερα του κ. Τσακαλώτου – αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα σχέδια κυκλοφορίας “κουπονιών”, αντί του ευρώ.

Δίνει έτσι νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Δικαιώνεται, έτσι, άλλη μια φορά, η θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετης λιτότητας για τους πολίτες.

Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει, όσο και αν δεν τη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Οι Έλληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν».

ΔΗΣΥ: Να λογοδοτήσουν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Κιμ

Να ενημερώσουν άμεσα την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με «το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για παράλληλο νόμισμα το 2015», ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο σύμβουλός τους, Γκλεν Κιμ, ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επιστολή με το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής για το θέμα αυτό, κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και αποστέλλεται και στα κόμματα -πλην της ΧΑ- ώστε να το συνυπογράψουν, εφόσον συμφωνούν.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της ΔΗΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε το σχετικό αίτημα: «Εν γνώσει του κ. Τσίπρα, με την καθοδήγηση του κ. Βαρουφάκη, και με μισθό 125.000 ευρώ μηνιαίως, ο σύμβουλος (και) του κ. Τσακαλώτου Γκλεν Κιμ είχε επεξεργαστεί πλήρως, νομικά και τεχνικά, την έκδοση παράλληλου νομίσματος».

Σχετικές ειδήσεις