ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι Τούρκοι δεν ήθελαν λύση για μια ανεξάρτητη Κύπρο

Τσίπρας: Οι Τούρκοι δεν ήθελαν λύση για μια ανεξάρτητη Κύπρο

Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακόενημέρωσε την Πέμπτη (11/07/2017) την Ολομέλεια της Βουλήςο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως«η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη».

«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

«Μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να γίνουν και δικές της θέσεις οι θέσεις μας και θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας. Ότι, δηλαδή, δεν βρεθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στη διαπραγμάτευση και στις συνομιλίες προκειμένου να ροκανίσουμε το χρόνο των διαπραγματεύσεων, για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για την αποτυχία, αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μιας λύσης που θα μπορεί να ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού, εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν οικοδομηθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, σύμπτωση απόψεων σε βασικά σημεία του Κυπριακού διαμορφώνεται από όλα τα κόμματα, με βάση τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, παρατήρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τέσσερα συμπεράσματα, τα οποία είναι τα εξής:

1. Υπάρχει μια ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών κομμάτων στη διαρκή προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

2. Υπάρχει ευρύτατη συναντίληψη να στηριχθούν οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκλεγμένου προέδρου της κ. Αναστασιάδη που θα πάρουν και τις τελικές αποφάσεις.

3. Η ανάγκη αξιοποίησης και εμβάθυνσης των ερεισμάτων διεθνώς και στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κύπρου, διότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

4. Η υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας του αναφαίρετου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε, εξάλλου, ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Θα δοθεί όλη η αλήθεια στο φως. Άλλωστε, ήταν υποχρέωση να δοθούν στη Βουλή της Κύπρου τα ντοκουμέντα από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής την περίοδο 1986-1988 για τον Φάκελο της Κύπρου».

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Πενς

Το Κυπριακό βρέθηκε και στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι κ. Πενς και Τσίπρας «εξέφρασαν λύπη για το γεγονός ότι η Σύνοδος για την Κύπρο ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα χωρίς να υπάρξει μια συμφωνία επίλυσης».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς μια ευρεία συμφωνία για την επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις