ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρισέ: «Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το κλειδί της λύσης»

Τρισέ: «Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το κλειδί της λύσης»
Καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου...

Να προχωρήσει το ταχύτερο στην υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου κάλεσε την Ελλάδα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλόντ Τρισέ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, τονίζει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την ενίσχυση του Ταμείου Σταθερότητας: «Επείγει η πλήρης και άμεση εφαρμογή των όσων αποφασίσθηκαν από τις 17 χώρες του Ευρώ στις 21 Ιουλίου» και ότι «το κλειδί της λύσης, βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προσαρμοσθεί στα μέτρα με αποφασιστικότητα, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Σχετικά με την Ιταλία, ο γάλλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ενθαρρύνει να πετύχει τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ μέσα στο 2013 και, παράλληλα, κάνει αναφορά και σε μια συγκεκριμένη σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων: περισσότερη ευελιξία στην αγορά της εργασίας, απελευθέρωση των επαγγελμάτων, παιδεία και κατάρτιση, για να αυξηθούν οι καινοτόμες δραστηριότητες. «Οι δυνατότητες της Ιταλίας είναι τεράστιες, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι στα ίδια επίπεδα με τις συνολικές ικανότητες της χώρας», τονίζει ο κ. Τρισέ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της Ιταλίας, είναι «το επιχειρηματικό πνεύμα των κατοίκων της».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη φημολογούμενη μείωση των επιτοκίων, ο Τρισέ, τονίζει : «Δεν λαμβάνουμε ποτέ δεσμεύσεις προκαταβολικά και τα επιτόκιά μας υπολογίζονται πάντα για να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο χαρακτηρίζουμε τον πληθωρισμό».