ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου: Δεν θα αποδεχθούμε ως τετελεσμένο τις συνέπειες του «Αττίλα» στην Κύπρο

Ξεκάθαρο μήνυμα Παυλόπουλου: Δεν θα αποδεχθούμε ως τετελεσμένο τις συνέπειες του «Αττίλα» στην Κύπρο

Προκόπης Παυλόπουλος | Ειδήσεις: Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, με φόντο την τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό και το «ναυάγιο» στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά στην Ελβετία, στέλνει το Σάββατο (30/09/2017) ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την 57η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε επιστολή του προς τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαιώνει πως «η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο».

Υπογραμμίζει δε: «Ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ακρογωνιαίο λίθο και κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις της να συνδράμει τον ειρηνικό κυπριακό αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας λύσης του Κυπριακού».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισημαίνει, εξάλλου: «Οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή Επικράτεια και η οποία δεν νοείται χωρίς την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική και αποφασιστική συμμετοχή της ΕΕ και με στόχο να γίνει η επανενωμένη Κύπρος ένα κανονικό κράτος, πλήρως κυρίαρχο, ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής και χωρίς αναχρονιστικά επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών».

Σχετικές ειδήσεις