Ηχηρά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ηχηρά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Σαφή μηνύματα στα Σκόπια, την Τουρκία και την Αλβανία για την αναγκαιότητα σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στέλνει ο Προκόπης Παυλόπουλος με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Politika» του Βελιγραδίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ειδικά προς τα Σκόπια, διαμήνυσε ότι όσο επιμένουν στην χρησιμοποίηση ονόματος, «το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό», υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Παρεμφερές ήταν το μήνυμά του και προς την Αλβανία: «Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος, αφού διευκρινίζει ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, σημειώνει: «επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του».

Μήνυμα έστειλε όμως και προς την Τουρκία, αναφέροντας πως θα πρέπει να δείξει εμπράκτως ότι σέβεται το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ότι η Ελλάδα, εάν χρειαστεί, θα υπερασπιστεί τα εθνικά της θέματα, που είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.