ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Τα συμπεράσματα της συνάντησης Τσίπρα - Τραμπ

Κυβερνητικές πηγές: Τα συμπεράσματα της συνάντησης Τσίπρα - Τραμπ

Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη, εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, είναι τα τρία στοιχεία που διαμόρφωσαν το κλίμα στην συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στοιχεία που αποτυπώθηκαν τόσο στη συνάντηση όσο και στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν.

Στον απόηχο της συνάντησης, σε ενημέρωση που έγινε στο Blair House, όπου διαμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβερνητική αποστολή, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν το "σαφές μήνυμα" από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο: «Πρώτον, ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη. Δεύτερον, η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως ένας πόλος σταθερότητας και ένας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή. Τρίτον, το στοιχείο της στήριξης, της έμπρακτης στήριξη προς την Ελλάδα κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας». Η στήριξη αυτή, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει δύο βασικές πτυχές: τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς -που εκφράζεται και από το ΔΝΤ- στο ζήτημα του χρέους και επίσης στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία «σε αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και την έχει πολύ ανάγκη».

Στις τοποθετήσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης -που αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2% το 2017, στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδύσεων όπου το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας και το 2017 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη η εικόνα. Αναφέρθηκε στην επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, όπου επίσης οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές που είναι στόχος για μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε η Ελλάδα θα είναι εκτός προγραμμάτων και δεν θα πρέπει να δανείζεται από τον επίσημο τομέα.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα του γεωστρατηγικού ρόλου, το πώς η Ελλάδα συγκροτεί έναν ισχυρό πόλο σταθερότητας που, όπως τόνισε, μπορεί να γίνει μονάχα ισχυρότερος στον βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της χώρας και γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τονίζοντας ότι αυτή είναι μια θέση που την παραθέτει και στην αμερικανική πλευρά ώστε να γίνει γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή μια παραβατική συμπεριφορά και στο Αιγαίο. Επιπλέον αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας και προς τον πρόεδρο Τραμπ τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής πλευράς για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ομάδα εργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Από τις σημαντικότερες απολήξεις των συζητήσεων που έγιναν στον Λευκό Οίκο είναι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά και ο Τραμπ έκαναν δεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς -ως συνέχεια της σημερινής συνάντησης και για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας στο επίπεδο της οικονομίας- για διαμόρφωση ομάδων εργασίας, στις οποίες θα είναι ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γούλμπορ Ρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ LIVE BLOG TOY NEWSBOMB.GR

Επικείμενη αμερικανική επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αναφορά από τον κ. Ρος για επικείμενη επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος ή μέσα στον επόμενο μήνα, η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο στην παρουσία Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και τη μεταποίηση.

Ο διάλογος Τσίπρα-Τραμπ για τις επενδύσεις

Από την πλευρά του προέδρου Τραμπ, μεταξύ των βασικών στοιχείων που ενέταξε στην τοποθέτηση του, ήταν η διαρκής αναφορά στη σπουδαιότητα της Ελλάδας, με αναφορές και στην στήριξη και τη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας.

Αρκετές αναφορές, δηλώνοντας παράλληλα εντυπωσιασμένος, στα στοιχεία και τα αποτελέσματα που ήρθαν στα χέρια του, σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα. Γι' αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αναζητήσει επενδύσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνει ότι υπάρχουν αρκετά πρότζεκτ ανοικτά σε αυτό το σκέλος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός (όπως και στις δηλώσεις του), έκανε αναφορά στο Ελληνικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού είπε πως όταν ήταν επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να κάνει επένδυση εκεί και ότι όταν έκανε αυτή την πρόταση δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με την ελληνική μηχανή της διοίκησης, ζήτησε να ενημερωθεί τι έχει αλλάξει στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά για το πώς προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό και να επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν γίνει: στο πλαίσιο ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στα κίνητρα που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για σταθερό φορολογικό πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις για 12 χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr