ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα

Βουλή: Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα

«Ώρα Πρωθυπουργού» -Άγρια κόντρα στη Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη με «φόντο» την εγκληματικότητα - Ακούστηκαν πολλές κατηγορίες και από τις δυο πλευρές χωρίς ωστόσο να βγει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα - Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανομία και ανεκτικότητα σε συγκεκριμένες πράξεις βίας, ενώ ο κ. Τσίπρας έβαλε κατά του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για συνομιλίες του τελευταίου από το χώρο των ποινικών...

Κόκκινο χτύπησε σήμερα, Παρασκευή (03/11/2017) στη Βουλή, το πολιτικό θερμόμετρο, όπου Αλέξης Τσίπρας και Κυριακός Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την έξαρση της εγκληματικότητας και την αύξηση των φαινομένων βίας.

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε άγρια επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για έξαρση της εγκληματικότητας και κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανοχή..

«Η ΕΛΑΣ αξίζει συγχαρητήρια γιατί προσπαθεί να ανταποκριθεί σε άγρια κατάσταση που είναι αποτέλεσμα των δικών σας παραλείψεων κ. Τσίπρα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η κυβέρνηση δεν την αφήνει να κάνει τη δουλειά της. Η Αστυνομία τρέχει να συλλαμβάνει αυτούς που εσείς αφήνετε ελεύθερους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Υπάρχει μία άγρια κατάσταση βίας και παρανομίας, αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι κατάργησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. «Φυλακές υψίστης ασφάλειας υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, εσείς κρίνατε σκόπιμο να τις καταργήσετε όταν πήρατε την εξουσία. Σήμερα στις φυλακές συνυπάρχουν και συναγελάζονται δολοφόνοι, ποινικοί και τρομοκράτες. Οι ''νονοί'' και τα μεγάλα κεφάλια του εγκλήματος λειτουργούν ανενόχλητοι, κάνοντας τις φυλακές κέντρα διοίκησης οργανωμένου εγκλήματος» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, είπε πως «η δολοφονία Ζαφειρόπουλου οργανώθηκε εντός φυλακών». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκκης υποστήριξε πως «η έδρα του οργανωμένου εγκλήματος είναι στον Κορυδαλλό».

«Εξηγείστε μας γιατί φέρατε το νόμο; Μήπως για να κάνετε χατήρι σε φυλακισμένους φίλους του κ. Λάμπρου; Σας κρατάνε; Τους χρωστάτε κάτι;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Ελπίζω να μην μας πείτε κι εσείς για σαρανταποδαρούσες και άλλες αηδίες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα σχόλιο για τις πρόσφατες αναφορές Τσακαλώτου - Χουλιαράκη πως η κυβέρνηση συνειδητά υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. «Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να αλλάξετε το θέμα συζήτησης εκτός να θέλετε να απολογηθείτε για την κυνική αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι τσακίσατε την μεσαία τάξη στη φορολογία. Ελπίζω να μην μιλήσετε κι εσείς για σαρανταποδαρούσες και άλλες αηδίες γιατί ο κόσμος κουράστηκε και δεν αντέχει άλλο», είπε σχετικά.

Τσίπρας: Ποιος μιλάει; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Άδωνις Γεωργιάδης

Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γαι θέματα ασφαλείας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Απευθυνόμενος στον προέδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η ερώτηση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

«Την προηγούμενη φορά σας είπα ότι δεν είναι επίκαιρο το θέμα της ασφάλειας. Τώρα ξέρετε ποσό επίκαιρη είναι η ερώτηση σας κ. Μητσοτάκη; Είναι η καλύτερη ερώτηση, στο καλύτερο timing που θα μπορούσα να έχω», είπε πρωθυπουργός συμπληρώνοντας: «Καταθέσατε ερώτηση για την ανομία. Για κακή σας τύχη συνελήφθη ο ύποπτος για το τρομοδέμα στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη ο φερόμενος δράστης της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ενώ ήρθε μία σειρά από αποκαλύψεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια και ενδεχομένως να μην σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε την αίσθηση πως ακούει τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Καταλόγισε ακραία λογική στον πρόεδρο της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως η χώρα βρίσκει το ρυθμό της. «Δεν βολεύεστε κ. Μητσοτάκη γιατί και εσείς και τα μέσα που σας στηρίζουν, βλέπουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετο βάρος».

«Ακούγωντας σας αναρωτιέμαι: Πού ειναι ο αρχηγός του κόμματος που θα φέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο κέντρο. Και όταν γυρνάω την πλάτη αναρωτιέμαι ποιος είναι στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μια πλήρη εφαρμογή της ακροδεξιάς ρητορικής».

«Ο λόγος για τον οποίο το κάνετε είναι γιατί βρίσκεστε σε πανικό. Γιατί έχετε βάλει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Υιοθετείτε την ακραία ρητορική, γιατί δεν βολεύεστε με την πραγματικότητα ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση που εσείς την είχατε οδηγήσει με τη χρεοκοπία που φέρατε στον τόπο. Δεν βολεύεστε γιατί η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα βάρη και σύντομα. Δεν βολεύεστε γιατί εσείς είχατε επενδύσει στο αντίθετο. Δεν βολεύεστε γιατί η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων και θα βρίσκεται εντός στόχων και το 2018» είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα δώσω την ευκαιρία να συνεχίζετε να δίνετε συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ»

«Τους κατηγορείτε ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και ανεβάζετε συνέχεια στο twitter όλο συγχαρητήρια» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη συμπεριφορά «Τζέκιλ και Χάιντ».

Θα σας δώσω την ευκαιρία να συνεχίζετε να τους δίνετε συγχαρητήρια, παρουσιάζοντάς σας τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

«Ζητήσε συγγνώμη για τον τρόπο που δηλητηριάζετε την κοινή γνώμη»

Αναφερόμενος στην υπόθεση της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και τη γρήγορη, όπως χακακτήρισε, εξιχνίαση της υπόθεσης από τους άνδρες της Αστυνομίας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιχειρεί να δηλητηριάσει την κοινή γνώμη και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει «συγγνώμη» από τους πολίτες.

«Να ζητήσετε συγγνώμη για όσα ισχυρίζεστε περί κύκλου αίματος στη χώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» τα όσα υποστηρίζει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, για το νόμο Παρασκευοπούλου.

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Επί των ημερών μας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται:

-Μείωση στις απάτες, σημαντικό για περίοδο κρίσης, όπως και στις υποθέσεις πλαστογραφίας.

-Μείωση κατά 6,8% στις κλοπές-διαρρήξεις καταστημάτων

-Μείωση 8,6% στις κλοπές-διαρρήξεις σε σπίτια

-Μείωση στην παραβατικότητα στο πεζοδρόμιο, 67% κάτω στις αρπαγές τσαντών, όπως και μείωση 75% στις ληστείες με αρπαγή τσαντών

-Μείωση 21,9% σε ληστείες εντός σπιτιών

-Μείωση 21,5% στις ληστείες σούπερ μάρκετ

-Για την περιβόητη έξαρση των επιθέσεων σε βάρος αστυνομικών, στην Αττική: 10 επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα την περίοδο2012-2014, 8 την τριετία 2015-2017. 129 επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών επί των ημερών σας, 33 από το 2015 μέχρι σήμερα».

«Ντροπή όσα ισχυρίζεστε για τον νόμο Παρασκευόπουλου»

«Είναι ντροπή όσα ισχυρίζεστε για το νόμο Παρασκευόπουλου», σημείωσε, κάνοντας λόγο για έναν αναγκαίο νόμο, λόγω του χάους που επικρατούσε στις φυλακές.

Αναφορικά με τους δράστες της ληστείας και της επίθεσης με σίδερο σε 85χρονη στην Κυψέλη, για τους οποίους λεγόταν ότι είχαν αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μόνο ο ένας από αυτούς είχε βγει από τη φυλακή, αλλά με καταδίκη τεσσάρων μηνών για κλοπή, η οποία είχε μετατραπεί σε εξαγοράσιμη.

«Έτσι βγήκε έξω, όχι με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Λίγο σας νοιαζει αν έχει σχέση ο ισχυρισμός σας με την πραγματικότητα. Αρκεί ο ισχυρισμός σας να διαδοθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ανομία συχνάζει στην αυλή σας»

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. και με αφορμή το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης εμπλέκεται σε κυκλώματα εγκληματικής δράσης.

«Ψάχνετε την ανομία μόνο στα Εξάρχεια. Η ανομία συχνάζει και σε πιο χάι περιοχές και εσχάτως και στην ίδια την αυλή σας», σημείωσε. Όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα η ΕΛΑΣ έχει κουραστεί να συλλαμβάνει ανθρώπους με τους οποίους συναγελάζεστε, μέλη εγκληματικών οργανώσεων και μίλησε για τη σύλληψη ναρκέμπορου και για μαυραγορίτη χρυσού.

«Αυτοί είναι οι άριστοι με τους οποίους κάνουν παρέα οι άριστοι συνεργάτες σας κ. Μητσοτάκη. Αυτοί είναι οι άριστοι με τους οποίους κάνουν παρέα οι άριστοι συνεργάτες σας κ. Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά και τον ρώτησε: «Θα απομακρύνετε τον έμπιστό σας ή θα συνεχίσετε να του παρέχετε κάλυψη;» για να καταλήξει: «Δυστυχώς για σας δεν ρωτάτε εσείς».

«Σας έχει λείψει η εξουσία, κ. Μητσοτάκη;»

Ο πρωθυπουργός μάλιστα χρέωσε στο Κυριάκο Μητσοτάκη, "copy paste" ορισμένων δημοσιευμάτων, τα οποία πολλές φορές είναι ανακριβή, όπως είπε, για να προσθέσει ότι «πιάνεστε από τα "fake news"».

«Γιατί το κάνετε αυτό, γιατί σας έχει πιάσει απελπισία, σας έχει λείψει η εξουσία κ. Μητσοτάκη, γι' αυτό το κάνετε αυτό» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Το πρωί διακηρύττατε το νόμο και την τάξη, το βράδυ υπογράφατε απολύσεις αστυνομικών»

«Η Αθήνα είναι πλέον ασφαλέστερη. Στο κέντρο της έχει χιλιάδες χαρούμενους τουρίστες καθημερινά να βλέπουν τα αξιοθέατα και όχι κουκουλοφόρους να παίζουν κλεφτοπόλεμο με την Αστυνομία, όπως συνέβαινε επί των ημερών σας. Και η ΕΛ.ΑΣ. αξιοποιεί το δυναμικό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην καταπολέμηση του εγκλήματος», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ενώ εσείς το πρωί διακηρύττατε το νόμο και την τάξη, το βράδυ υπογράφατε απολύσεις αστυνομικών. Επί Νέας Δημοκρατίας -με αρμόδιο υπουργό εσάς, κ. Μητσοτάκη, στο αντίστοιχο υπουργείο και τον κ. Δένδια, που εξεγείρεται σήμερα, υπουργό Δημόσιας Τάξης- καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνηση Σαμαρά «η Αθήνα μετατράπηκε σε σιδηρόφρακτη πόλη. Επί ημερών σας η καταστολή κατά δικαίων και αδίκων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Όμως αποδεικνύεται ότι το δόγμα μηδενικής ανοχής δεν οδήγησε σε μείωση εγκληματικότητας. Ηταν καθαρά ιδεολογική επιλογή για να κρατηθείτε με νύχια και δόντια στην εξουσία. Οι μέρες αυτές τελείωσαν».

«Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα»

«Η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα. Η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά θα πετύχει δημοσιονομική υπεραπόδοση και θα βρίσκεται ξανά εντός στόχων και το 2018» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Η χρονιά θα κλείσει με την οικονομία να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2% προσέθεσε, ενώ καταλόγισε αδιέξοδο στη ΝΔ.

«Η χώρα επέστρεψε με πολύ ευνοϊκότερους όρους, από την τελευταία φορά, στις αγορές. Αναβαθμίζει διαρκώς τη θέση της στις διεθνείς εξελίξεις. Και αναγνωρίζεται καθολικά» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Δεν σας βολεύει και δε σας αρέσει το προφανές, ότι χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο δυναμικής ανάκαμψης. Και δεν σας αρέσει, γιατί το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι το δικό σας το καημό, να επιστρέψετε στη διακυβέρνηση».

Μητσοτάκης: Σήμερα μιλάμε για ανομία και έρχεστε να θολώσετε τα νερά

Ο κ. Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της δευτερολογίας του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως σήμερα έρχεται να θολώσει τα νερά.

«Η ΝΔ πάει προς τα πάνω και εσείς προς τα κάτω»

«Έχετε κάνει κωλοτούμπα στα πάντα. Ένα πράγμα παραμένει σταθερό. Η έφεσή σας σε προσωπικές επιθέσεις, ψέματα και συκοφαντίες. Είστε ο ίδιος Τσίπρας του 2014. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει. Να ξεκινήσω με τις ανησυχίες σας για την κατεύθυνση του κόμματός μας και αν θέλουμε τη ΝΔ στα Δεξιά ή κέντρο. Η αλήθεια είναι μια: η ΝΔ πάει προς τα πάνω και εσείς προς τα κάτω. Είπατε ότι οργανώσαμε την σημερινή συζήτηση επειδή δεν μας αρέσει η πραγματικότητα που εσείς δημιουργείτε με τις τεράστιες οικονομικές επιχειρήσεις. Δεν μας αρέσει που βάλατε φόρους και διαλύσατε την μεσαία τάξη. Δημιουργείτε ψεύτικα πλεονάσματα. Στα 14 δισ. μέτρα που πήρατε και έρχονται άλλα 5 δισ. ευρώ για 2019-2020 που φέρουν την δική σας υπογραφή. Δεν μας αρέσει καθόλου το γεγονός ότι έρχεστε κυνικά και ομολογείτε ότι η πολιτική σας διέλυσε την μεσαία τάξη γιατί δήθεν θέλατε να τα πάρετε από την μεσαία τάξη για να τα δώσετε στους φτωχούς. Εγώ ήξερα πως η Αριστερά τα πέρνει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς. Εσείς τα παίρνετε από όλους για να τους κάνετε όλους φτωχούς».

«Ζητάτε από εμένα να ζητήσω συγγνώμη; Γιατί;»

Σχετικά με το κάλεσμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να «ζητήσει συγγνώμη από την Ελληνική Αστυνομία» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «Μου είπατε να ζητήσω συγγνώμη εγώ γιατί; Οι δικοί σας σύντροφοι ήταν αυτοί που αποκαλούσαν τους αστυνομικούς γουρούνια. Εσείς ήσασταν αυτός που το 2008 λέγατε ότι τα ΜΑΤ είναι παρακρατικές οργανώσεις».

Τσίπρας: «Γιατί παρέχετε αυτή τη στήριξη στον κ. Αυγενάκη;»

«Γιατί παρέχετε αυτή τη στήριξη στον κ. Αυγενάκη;» ρώτησε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός. «Τον κρατάει ο κ. Αυγενάκης και δεν του ζητάει εξηγήσεις» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ο κ. Αυγενάκης, ενώ κατάγεται από μία περιοχή που έχει φιλότιμο, αντί να δώσει εξηγήσεις, απολύει τον έμπιστό του, ο οποίος συνομιλώντας με μαυροαγορίτη φέρεται να λέει ότι ο άριστος συνεργάτης σας είναι αυτός που διευκόλυνε να αποφυλακιστεί ένας εκ της σπείρας των απαγωγέων του Παναγόπουλου. Αντί να ζητήσετε εξηγήσεις, έρχεστε εδώ και επικεντρώνετε την κριτική σας στο Μέσο που δημοσίευσε τη δικογραφία» ανέφερε κατά την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ακόμη: «Ανομία και εγκληματικότητα δεν είναι μόνο οι μολότοφ, είναι οι εκβιαστές, οι λαθρέμποροι χρυσού, η Siemens και τα "δώρα" σε πολιτικούς, η διαφθορά, τα ατελείωτα σκάνδαλα του λευκού κολάρου. Δεν τολμήσατε να αποπέμψετε τον κ. Αυγενάκη για τις συναλλαγές του με το παρακράτος. Αντ΄ αυτού, γι άλλη μια φορά, εκφράστε τη βεβαιότητά σας ότι θα νικήσετε στις επόμενες εκλογές. Ο ελληνικός λαός θα είναι τελική ετυμηγορία. Αλλά να είστε σίγουρος. Σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε και στην Ελλάδα, η Siemens δεν κέρδισε εκλογές».

Μητσοτάκης: «Δεν πήρα κανένα δώρο από καμία Siemens»

«Δεν πήρα κανένα δώρο από καμία Siemens» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο επί προσωπικού για τρίτη φορά στη Βουλή και συνέχισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Το ξέρετε, αλλά επαναλαμβάνετε την ίδια συκοφαντία. Θα σας ζητήσω να μην το ξανακάνετε, γιατί ψεύδεστε».

Σχετικές ειδήσεις