ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Τσίπρα για τα Paradise Papers (video)

Παρέμβαση Τσίπρα για τα Paradise Papers (video)

Δηλώσεις για τις αποκαλύψεις των Paradise Papers που έχουν συνταράξει όλη την διεθνή κοινότητα έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός με video που δημοσιεύτηκε στις σελίδες του στα social media, αλλά και στη σελίδα primeminister.gr σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι, «μια καλομαθημένη οικονομική ελίτ φορτώνει προκλητικά τα βάρη που της αναλογούν στους πιο αδύναμους».

«Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, ενώ δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει, ακόμα πιο αποφασιστικά, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης, για να εδραιωθεί, επιτέλους, στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν χθες για τα ParadisePapers επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας. Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και τη φορολόγηση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Και αυτό την ώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης και πολλαπλασιάζονται οι αποκλεισμένοι, τα θύματα της φτώχειας, τα θύματα της ανεργίας. Πρόκειται για έναν απάνθρωπο μηχανισμό που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας και που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες.

Η Ελλάδα, η χώρα μας, έχει πικρή πείρα, καθώς μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν, τα οποία διαρκώς, προκλητικά, φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους.

Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Να ενισχύουμε τις δυνάμεις εκείνες της ενημέρωσης που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης.

Και, φυσικά, να συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί, επιτέλους, στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών. Δεσμευόμαστε σε αυτόν τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης».

Δείτε το video-παρέμβαση του πρωθυπουργού:

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις με τα Paradise Papers

Σχετικές ειδήσεις