ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο CNBC: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι πλέον κρίσιμο για την Ελλάδα

Τσίπρας στο CNBC: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι πλέον κρίσιμο για την Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την Τετάρτη (06/12/2017) την εκτίμηση πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν διαδραματίζει πλέον κρίσιμο ρόλο, για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε «Νομίζω πως θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης), όμως δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς, όπως πιστεύαμε προηγουμένως».

«Η εκτίμησή μας πριν τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν πως το QE αποτελεί ‘κλειδί’ προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις έδειξαν πως δεν ήταν προϋπόθεση. Για εμάς δεν υπάρχει στόχος να αποκτήσουμε πρόσβαση στο QE πριν το τέλος του προγράμματος», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Το αμερικανικό δίκτυο ανέφερε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, «καθώς το χρέος της χώρας δεν αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με επενδυτική βαθμίδα».

«Ωστόσο», ανέφερε με έμφαση η ίδια πηγή, «οι οίκοι αξιολόγησης ίσως αλλάξουν την αξιολόγησή τους αν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι και αναδιαρθρώσει το χρέος της»

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα πραγματοποίησε δύο φορές έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017, ενώ κατά προγενέστερη δήλωση του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα γίνουν άλλες δύο έξοδοι στις αγορές εντός του 2018 και μάλιστα πριν από το τέλος του Μνημονίου, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Δείτε εδώ περισσότερα θέματα για την ποσοτική χαλάρωση

Σχετικές ειδήσεις