ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγας για Σκόπια: Υπάρχει καλύτερο κλίμα, πρέπει να το αξιοποιήσουμε

Ρήγας για Σκόπια: Υπάρχει καλύτερο κλίμα, πρέπει να το αξιοποιήσουμε

Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, «ώστε να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που δεν διευκολύνει την καλή γειτονία, τις οικονομικές σχέσεις και την ανάπτυξη των δύο χωρών», εξέφρασε την Πέμπτη (04/01/2017) ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

Ο κ. Ρήγας, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Real FM», σημείωσε πως με τη νέα ηγεσία των Σκοπίων «υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα», ενώ πρόσθεσε ότι «η εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι πολύπλευρή και σοβαρή, γι’ αυτό και η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ερωτηθείς για τη στάση των ΑΝΕΛ, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ικανοποιημένος από σχετικές δηλώσεις του κ. Καμμένου να μην φέρει αντίρρηση αν επιτευχθεί μια ευρεία πολιτική συναίνεση.

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε απέναντι στη ΝΔ, λέγοντας πως αντιμετωπίζει το ζήτημα ως μία ευκαιρία να διαμορφώσει κλίμα και δημιουργήσει προβλήματα. «Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο στόχος της ΝΔ δεν είναι η βελτίωση της οικονομίας και η διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου αλλά η παλινόρθωση του παλιού κατεστημένου, σε πρόσωπα, πρακτικές , ήθος και αξίες» υποστήριξε, επικαλούμενος και τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη πως πρωταρχικός στόχος δεν είναι επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά να πέσει η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των Τούρκων αξιωματούχων, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως το κόμμα του είναι διαχρονικά υπέρ της δημοκρατικής και ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων. Επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα και σέβεται τόσο την απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης, όσο και τη συνθήκη της Γενεύης σχετικά με τα θέματα ασύλου. «Πρέπει όλοι να θυμούνται» δήλωσε εμφατικά «πως τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ